Pomôžte si v kuchyni aj bez váhy: Pri varení i pečení postačí hrnček a lyžica

Lyžičky

pexels.com

Recepty, v ktorých sa objavujú údaje „odmerané“ na hrnčeky a lyžičky sú praktické, keďže kuchynskú váhu nemáme vždy poruke, prípadne sme jednoducho trochu leniví ju používať. Väčšina gazdiniek má síce na váhu a objem rokmi dobre vypracované oko, napriek tomu je praktické mať po ruke informácie, koľko gramov napríklad váži jeden hrnček hladkej múky. Špeciálne, ak kreatívni kuchári hľadajú recepty na internete či v kuchárskych knihách a radi ich kombinujú. A ako vieme, údaje sa nemusia vždy celkom zhodovať.

Meranie na hrnčeky (2,5 dl)

1 hrnček sa rovná:

  • 170 g hrubej múky
  • 135 g hladkej múky
  • 170 g krupice
  • 220 g kryštálového cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 245 g vody
  • 250 g mlieka
  • 230 g oleja
  • 360 g medu
  • 230 g ryže
  • 80 g cestovín
  • 100 g ovsených vločiek
  • 145 g maku
  • 380 g džemu

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Lyžicový koláč s ovocím: Blesková dobrota pre celú rodinu


Meranie na polievkovú lyžicu

1 PL sa rovná:

  • 10 g hladkej múky
  • 11 g hrubej múky
  • 10 g krupice
  • 20 g soli
  • 12 g kryštálového cukru
  • 12 g práškového cukru
  • 6 g mletej kávy
  • 18 g vody
  • 18 g mlieka
  • 20 g oleja
  • 36 g medu
  • 25 g smotany
  • 15 g roztopeného masla
  • 5 g ovsených vločiek
  • 20 g zemiakového škrobu
  • 35 g džemu

Náš tip: V receptoch sa objavuje označenie polievková alebo jednoducho lyžica. V oboch prípadoch ide o veľkú lyžicu. Malá lyžička sa označuje za kávovú alebo čajovú.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Pečenie pre začiatočníkov: Skvelý čokoládový koláčik hotový za 2 minúty


Meranie na čajovú lyžičku

1 ČL sa rovná:

  • 4 g hladkej múky
  • 4 g hrubej múky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 4 g krupice
  • 5 g soli
  • 5 g kryštálového cukru
  • 5 g práškového cukru
  • 3 g kakaa
  • 5 g oleja
  • 5 g mlieka
  • 5 g rozpusteného masla
  • 5 g octu
  • 7 g medu
  • 7 g smotany

Využívate merania na lyžičky a hrnčeky? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pexels.com, pexels.com, Milan
Odporúčame