Kto by nepoznal potraviny vhodné na zmrazenie: Piekli ste už ale niekedy zo zmrazenej múky?

potraviny vhodné na zmrazenie

Aj hotové jedlá sa dajú zmraziť do zásoby (Zdroj: Unsplash/Ello)

Asi všetci si myslíme, že potraviny vhodné na zmrazenie spoľahlivo rozlišujeme od tých ostatných. A hoci mäso, syr, zelenina, ovocie a pečivo sú v mrazničke stálicou, existujú aj potraviny, o ktorých by ste nepovedali, že si ich môžete zamraziť do zásoby. Poďme zistiť, ktoré k nim patria.

Nespornou výhodou mrazených potravín je možnosť uchovať ich čerstvé a dostupné na dlhšie časové obdobie, pretože inak by sme ich museli spotrebovať do niekoľkých dní. Vďaka mrazeniu ich môžeme mať dostupné prakticky kedykoľvek a zároveň môžeme predchádzať aj plytvaniu potravinami. Musíme však pamätať aj na to, že aj doba skladovania v mrazničke má svoje časové obmedzenie.

Potraviny vhodné na zmrazenie

Vedeli ste, že k jednej z najpoužívanejších poloprávd v súvislosti s mrazením potravín patrí tá, ktorá hovorí o tom, že zmrazovanie zabíja baktérie? Sklameme vás, nie je to založené na pravde. Zmrazovanie vie baktérie iba deaktivovať, väčšina z nich vydrží aj teploty až do -40 ºC. Najideálnejším riešením na zničenie baktérií je tepelná úprava.

zmes zeleniny
Zmrazená zelenina je kedykoľvek po ruke a dá sa z nej vykúzliť chutná polievka (Zdroj: Unsplash/Engin Akyurt)
  • Ďumbier (zázvor) čerstvý vydrží v chladničke niekoľko týždňov, no v mrazničke vydrží takmer neobmedzene dlho, nezačne sa scvrkávať a dokonca sa bude aj ľahšie šúpať.
  • Uvarená kukurica by sa v mrazničke mala spotrebovať do 2 až 3 mesiacov. Stačí ju uvariť a celé klasy zmraziť do zásoby.
  • Cesnak môžeme zmraziť ako celé hlavičky, jednotlivé strúčiky alebo ho môžeme nasekať a vložiť do vrecka na mrazenie potravín. Takto bude pripravený na použitie takmer hneď.
  • Jablká asi nie sú prekvapivou potravinou vhodnou na zmrazenie, ale môžu byť zmrazené nielen so šupkou alebo bez šupky, ale nakrájané na plátky, na kocky alebo dokonca celé. Už ste ich niekedy zmrazili celé?
  • Paradajky sa tiež dajú zmraziť celé a potom použiť do polievky, do omáčky alebo do salsy.
  • Avokádo buď nám ostane nespotrebované a nechceme, aby zhnilo alebo si naopak urobíme väčšiu zásobu v akciovej cene a rozmýšľame, čo s ním. Vtedy je dobré vedieť, že ak z neho pripravíme pyré, môžeme ho zmraziť a neskôr použiť do zálievky alebo do guacamole.
  • Vajcia môžeme oddeliť a mraziť bielky, ako aj žĺtky.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Poznáte benefity ghee masla? Prezradíme vám, prečo by tento dobrý zdroj tuku nemal chýbať v žiadnom jedálničku
zvyšky zeleniny
Zvyšky zeleniny nemusia skončiť v komposte alebo v odpade (Zdroj: Unsplash/Ello)
  • Múka tiež patrí k potravinám, ktoré je možné mraziť. V mrazničke predídeme jej zatuchnutiu, aj po zmrazení zostáva prášková a dá sa použiť a naspäť vrátiť.
  • Orechy obsahujú veľa oleja a pri izbovej teplote vydržia asi len tri mesiace. V mrazničke môžu byť aj rok.
  • Zeleninové šupky a zvyšky, ktoré nedáme do kompostu, ale môžeme ich použiť pri príprave zeleninového vývaru. Konce mrkvy, kúsky póru, šupky z cibule alebo jadrá kapusty sa budú neskôr hodiť.
  • Stopkový zeler je super variabilná zelenina. Stačí nakrájať na malé kúsky, zmraziť a neskôr použiť do polievky alebo do zapekaných jedál.
  • Banány môžu byť zmrazené ošúpané a nakrájané na menšie kúsky. Ideálne sa hodia do smoothie, alebo rozmixované do koláčov.
  • Maslo sa v zásobe hodí vždy. Nie je nič jednoduchšie, ako zmraziť niekoľko kociek masla a pred použitím ich nechať rozmraziť. Potom sa dá použiť pri varení, pečení alebo aj nazrieť na pečivo.
  • Hnedá ryža vydrží v mrazničke veľmi dlho a nepokazí sa. Skvelé je, že pred použitím ju netreba rozmrazovať, len odmerať požadované množstvo a uvariť.

Sledujte náš Facebook

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, thespruceeats.com
Odporúčame