Poznáte benefity ghee masla? Prezradíme vám, prečo by tento dobrý zdroj tuku nemal chýbať v žiadnom jedálničku

Benefity ghee masla

Benefity ghee masla poznali už dávne generácie (Zdroj: (Unsplash/Megumi Nachev)

Poznáte benefity ghee masla? Okrem toho, že je ľahšie stráviteľné, je bez lepku a bez laktózy a rozhodne nepatrí k moderným vychytávkam. Od nepamäti je súčasťou tradičnej indickej kuchyne. Ide o upravenú verziu bežného kravského masla takzvaným prepúšťaním, kedy sa vysoko zahrieva a vylučuje mliečnu bielkovinu v podobe peny. Jedlu dodáva lahodnú chuť, ale vie ponúknuť oveľa viac. Charakteristická je pre neho jemne oriešková chuť. Dokonca má niekoľko benefitov aj pre zdravie človeka.

Zdravý zdroj nasýtených mastných tukov

Ghee maslo, alebo ghí, je zdravým zdrojom nasýtených mastných tukov, ktoré dodávajú organizmu veľa prospešných vitamínov, minerálov a živín. Nadmerné množstvo nasýtených mastných tukov je škodlivé, ale zároveň je nevyhnutné prijímať ich v obmedzenom množstve. Stoja napríklad za správnym fungovaním mozgu.

Okrem tradičnej indickej kuchyne sa ghee maslo používalo a používa aj v tradičnej ajurvédskej medicíne. V dávnych dobách bolo považované za posvätné jedlo bohov. Už pred rokmi sa tak začalo používať pri náboženských rituáloch, konzumovať a využívať aj ako doplnok zdravia.

Lososové filety
Omega-3 mastné kyseliny sú nevyhnutné celý život, výborným zdrojom je aj losos (Zdroj: Unsplash/CA Creative)

Benefity ghee masla ovplyvňujú celý organizmus

Ghee maslo pozitívne neovplyvňuje len nervový systém v mozgu, ale aj črevný nervový systém v čreve. Obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ktoré regulujú a opravujú výstelku čriev, čo je zas dôležité aj pre zdravie mozgu.

Je bohatým zdrojom kyseliny maslovej s krátkym reťazcom, ktorá zlepšuje a podporuje probiotické baktérie prítomné v žalúdku. Napomáha tiež tvorbe žlče v pečeni a vyrovnáva množstvo kyseliny chlorovodíkovej prítomnej v žalúdku.

Indické jedlo
Indovia vyvinuli ghee maslo, aby bolo odolné voči pokazeniu (Zdroj: Unsplash/Louis Hansel)

Vyznačuje sa bohatým množstvo omega-3 mastných kyselín, známych ako esenciálne mastné kyseliny, ktoré si telo nevie vyrobiť samé. Predovšetkým typ DHA mastnej kyseliny je spojený s vývojom mozgu, zmierňuje zápal a spomaľuje proces starnutia.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Granola s chuťou mrkvového koláča – Doprajte si sladké, rýchle a výživné raňajky bez výčitiek!

Množstvo vitamínov rozpustných v tukoch ako A, E, K2 a D sa lepšie vstrebáva, keď sa konzumujú s potravinami s vyšším obsahom tuku, ako napríklad aj ghee maslo. Tieto vitamíny majú viacero funkcií. Zlepšujú imunitu, podporujú dobrý zrak a majú antioxidačné účinky.

Okrem nich, je ghee zdrojom CLA kyseliny (linolovej), ktorá je známa schopnosťou redukovať nádory v tele, znižovať množstvo cholesterolu v krvi a schopnosťou stabilizovať krvný tlak. Zastúpený vitamín E zas dodáva ghee maslu silné antioxidačné vlastnosti.


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk, healthifyme.com
Odporúčame