Citrusy: Skúste tieto špeciálne odrody a prekvapte svoje chuťové poháriky novým zážitkom plným vitamínov!

citrusy

Prečo by ste mali jesť citrusy? (Zdroj: Frepik/azerbaijan_stockers)

Citrusy, a to všetky ich odrody, majú vysoký obsah vitamínu C, antioxidantov a flavonoidov, ktoré sú prirodzenými bojovníkmi proti prechladnutiu a chrípke. Vďaka skladovaniu v chlade sú limetky, citróny, pomaranče a grapefruity dostupné celoročne. Doprajte si však aj také citrusové plody, ktoré pre vás môžu byť úplne nové a vytvorte si z nich zaujímavé jedlá či nápoje.

Červené pomaranče

Rozdiel v šupke oproti tým klasickým temer nevidno, no ak tento druh pomaranča rozkrojíte, sýtočervená farba spôsobená vysokým obsahom antokyánov a neuveriteľná sladkosť okamžite opantajú vaše chuťové bunky. Čerstvá šťava z červených pomarančov napríklad dodáva šmrnc kokteilu v štýle Aperol. Červená farba týchto pomarančov urobí každý dezert krajším. Ak ste fanúšikom pomarančového sorbetu, pokojne si ho doprajte aj z tohto druhu pomarančov – bude to vitamínová bomba.

Meyer citróny

Jedna z najznámejších citrusových odrôd, citróny Meyer, sú citróny s tenkou šupkou, ktoré chutia viac kvetinovo a menej kyslo. Ich šťava prináša do mnohých receptov sladkú, takmer bylinkovú nôtu. Skúste si citrónové dezerty vylepšiť práve použitím citrónov Meyer. Pokojne si z nich pripravte aj koktejly či celé jedlá. Môžete nimi ochutiť jednoduché pečené kura a vytvoriť k nemu citrónovú omáčku na panvici.

Mandarínky, klementínky a satsumy

Sú potomkami jednej z najstarších citrusových odrôd na planéte. Klementínky aj satsumy sú bezsemenné odrody z čeľade mandarínkových citrusov, ktoré pochádzajú z Ázie a existujú už po stáročia. Hoci sú ideálne na zahryznutie aj samotné, môžete ich pridať do kuskusu a iných obilných šalátov. Na raňajky (alebo na spotrebovanie prezretých plodov) si upečte rýchly chlieb bez kvasníc, do ktorého pridáte kôru, šťavu a nakrájané kúsky tohto ovocia.

Pomelo

Tieto nadrozmerné citrusy vyzerajú ako väčšie grapefruity so žltozelenou kôrou a hustou dužinou. Pomelo je ďalšou zo starých citrusových odrôd pôvodne vyšľachtených v Ázii a bolo krížené s pomarančmi, aby spoločne vytvorili moderný grapefruit. Chuť dužiny a šťavy pomela je podobná chuti grapefruitu a v receptoch ich môžete pokojne zameniť. Pomelo sa často používa v ázijských jedlách, ktoré spájajú ovocie s pikantnými, sladkými a slanými zložkami, napríklad ako v tradičnom thajskom pomelo šaláte s krevetami, alebo ak chcete, so šupiek si urobte likér pomelcello.



Odporúčame