Odpovedá výživová poradkyňa: Stále sladíte? Poznáme overené tipy, ako s cukrom skoncovať!

pridávanie cukru do čaju

Obmedzenie cukru je prvým krokom nie len k lepšej postave (Zdroj: GettyImages)

Dobrý deň, mám nadváhu a stále priberám. Chcela by som obmedziť spotrebu cukru a sladiť zdravšie, no milujem sladkosti a ani kávu nevypijem bez cukru. Ako začať?

Dáša


Dobrý deň, Dáša,

teší ma, že si uvedomujete, že nadmerná spotreba cukru neprospieva Vášmu fyzickému a duševnému zdraviu ani postave. Prvým kľúčom k pozitívnej zmene je rozhodnutie. To Ste urobili, pretože Ste mi napísali. Teraz Vás čaká realizácia konkrétnych krokov, ako obmedziť spotrebu rafinovaného cukru v jedálničku. Ponúkam Vám niekoľko tipov, ktoré Vám na začiatok pomôžu.

V prvom rade by som sa zamerala na jeho vylúčenie z pitného režimu. V prípade, že dennodenne pijete limonády, ochutené minerálne vody, džúsy alebo energetické nápoje, vymeňte ich za čistú vodu ochutenú ovocím alebo bylinkami. Pitný režim môžete spestriť neperlivými minerálkami určenými na denné pitie alebo nesladenými čajmi. To by mohla byť prvá zásadná zmena.

Čo sa týka použitia v káve, netlačte na seba. Ak si teraz dávate do kávy 3 lyžičky, postupne množstvo znižujte, alebo vyskúšajte sladiť určité obdobie stéviou. Mne sa to pred rokmi osvedčilo. Keď sa závislosti zbavíte, bude Vám chutiť samotná káva.

Následne sa sústreďte na elimináciu cukru zastúpeného vo vysoko priemyselne spracovaných potravinách. Jedná sa o bežné komerčné sladkosti, ako keksíky, napolitánky, čokolády, sladké pečivo, ale pozor aj na skrytý cukor v kečupoch, omáčkach, horčici, čipsoch, ovocných jogurtoch a podobne. Na to, aby Ste skrytý cukor v potravinách odhalili, je nevyhnutné čítať etikety. Ak sa nachádza na prvých troch priečkach v zložení produktu, nekupujte ho. V tomto smere si treba uvedomiť, že výrobcovia sú prefíkaní a nebýva vždy označený názvom cukor. Alternatívne názvy sú, napríklad glukózovo-fruktózový sirup, maltóza, kukuričný sirup, karamel a tak ďalej.


Odpovedá výživová poradkyňa: Cukor môže aj za kilá navyše – na čo si dať pozor?


Keď sa vám podarí vylúčiť, alebo aspoň výrazne obmedziť cukor vo vysoko priemyselne spracovaných potravinách, zbavíte sa aj ďalších nežiaducich zložiek v jedálničku, ktoré sú v nich zastúpené. Jedná sa napríklad o trans-mastné kyseliny, rôzne konzervačné látky, farbivá či dochucovadlá.

Čo sa týka zdravého sladenia, názory odborníkov nie sú jednotné. Ja doma napríklad pri pečení využívam ovocie a sušené ovocie, ako napríklad banány alebo hrozienka. Okrem toho mám v špajze med a trstinovú melasu. Z môjho pohľadu nie je až také podstatné, aký cukor použijete, ale koľko ho skonzumujete. Podľa odporúčaní WHO by nemal zdravý človek zjesť denne viac ako 25 g, čo je 6 čajových lyžičiek. Treba si však uvedomiť, že sa jedná o obsah vo všetkých skonzumovaných potravinách počas dňa, nielen o ten, ktorý si dáte do kávy. To treba mať neustále na pamäti!

Na záver by som rada pripomenula, že takéto obmedzenie je výborným prvým krokom k zmene stravovacích zvyklostí. Avšak skôr či neskôr je vhodné upraviť jedálny lístok celkovo tak, aby bol zdravý, pestrý a vyvážený.

Milá Dáška, na ceste za zdravím a štíhlou postavou Vám prajem veľa radosti a sily pri prekonávaní prekážok.

S úctou

Mirka


Na vaše otázky odpovedá Mgr. Miroslava Suchárová, ktorá sa problematike výživy venovala roky ako novinárka. Počas tohto obdobia sa stretla s rôznymi výživovými smermi, názormi a odporúčaniami, a preto sa rozhodla pre „upratanie“ a rozšírenie svojich vedomostí formou výživových kurzov. Výrazne ju ovplyvnil seminár u známeho českého odborníka, Mgr. Martina Jelínka. Vďaka nemu sa, okrem iného, naučila v rámci stravy uplatňovať holistický prístup, teda pri tvorbe jedálnych lístkov zohľadňovať nielen príjem kalórií, makroživín a zdravotný stav človeka, ale napríklad aj krvnú skupinu, acidobázické pôsobenie či termický efekt potravín. Svoje otázky jej môžete posielať na adresu plnielanu@plnielanu.sk.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close