Pravá chuť slnečného juhu: Pripravte si chutné rizoto trikrát inak

Paella

thinkstockphotos.com

Jednoduché recepty a fantastická chuť. To je v skratke svet rizota, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou gastronómie južných krajín. Špeciálne talianske rizotá s malým množstvom ingrediencií, troškou vína a výraznou chuťou parmezánu, sú skutočným zážitkom. Skvelá je však aj tradičná španielska paella, ktorá má svoje korene v robotníckej triede vo Valencii. Naopak parmezánové rizoto je charakteristické pre sever Apeninského polostrova.

Talianske paradajkové rizoto

Potrebujeme:

  • 500 g cherry paradajok
  • 500 g ryže na rizoto
  • 100 g nastrúhaného parmezánu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 0,3 l bieleho vína
  • 1 cibuľu
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor

Postup: Paradajky najskôr pokvapkajte olivovým olejom, čiernym korením, cukrom a nechajte zapiecť v rúre na 200°C asi 30 minút. Medzitým zmiešajte vývar s bielym vínom a ohrejte na miernom ohni. Na panvici opražte nakrájanú cibuľu a dodajte ryžu. Spoločne restujte asi jednu minútu. Naberačkou postupne zalievajte ryžu vývarom. Vždy chvíľku počkajte, kým sa ryža napije a pokračujte až dokým nebude úplne mäkká. Pred vypnutím dosypte nastrúhaný parmezán a dokoreňte a dosoľte podľa chuti. Do rizota nakoniec vmiešajte upečené paradajky.


Mohlo by vás zaujímať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!


Španielska paella

Potrebujeme:

  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 500 g morských plodov
  • 1 l vývaru
  • olivový olej
  • 1 cibuľu
  • šťavu z jedného citrónu
  • 2 paradajky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • korenie na paellu (zmes kurkumy, mletej papriky, čierneho korenia…)
  • soľ

Postup: Mrazené morské plody necháme roztopiť. Na rozohriatom olivovom oleji orestujeme cibuľu a prisypeme ryžu. Po minúte dodáme paradajky nakrájané na malé kocky a nasekaný cesnak. Zalejeme jednou naberačkou vývaru. Vždy počkáme, kým sa ho ryža napije a pridávame ďalej po naberačke. Po niekoľkých minútach prisypte korenie na paellu a morské plody, prilejte šťavu z jedného citrónu a dosoľte. Keď budú morské plody hotové a ryža mäkká, odstavte z ohňa a podávajte. Pokiaľ vám nechutia morské plody, môžete ich tiež nahradiť kuracím alebo králičím mäsom.


Mohlo by vás zaujímať: Recept na sushi: Pripravte si doma tradičné japonské jedlo podľa VIDEA


Risotto parmigiano

Potrebujeme:

  • 500 g ryže na rizoto
  • 100 g nastrúhaného parmezánu
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 0,3 l bieleho vína
  • 100 g masla
  • ½ cibule

Postup: V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cibuľu. Dosypeme ryžu, ktorú chvíľu smažíme. Po asi dvoch minútach ju pri stálom miešaní zalejeme bielym vínom. Keď vyprchá, zalejeme ju vývarom tak, aby bola ponorená. Postup opakujeme dokým ryža zmäkne. Pridáme maslo a paremezán, ktoré vytvoria správnu krémovú konzistenciu a podľa chuti dosolíme.


Na aké spôsoby si doma pripravujete rizoto vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame