Pre postavu, zdravie aj chuť: Skúste účinky hrášku na vlastnej koži

Hrach

thinkstockphotos.com

Sezóna hrachu je v plnom prúde, a tak si už nejaký čas môžeme pochutnávať na obľúbených čerstvých zelených bobuľkách priamo zo záhrady. Hrášok je mimoriadne obľúbenou strukovinou športovcov a vegetariánov, no pre jeho pozitívne zdravotné účinky by si ho mal aj niekoľkokrát týždenne dopriať skutočne každý.

Výhodou tejto strukoviny je fakt, že relatívne rýchlo rastie a aj dozrieva, práve preto ho možno siať postupne celé leto. Hrášok patrí k potravinám s prirodzene vysokým obsahom bielkovín, vlákniny a tiež sacharidov. Práve preto si ho s veľkou obľubou dopriavajú najmä športovci po tréningu alebo ťažšej fyzickej aktivite. Hrášok je však bohatý i na kyselinu listovú, vitamíny skupiny B a vitamíny C, E, K, rovnako sa v ňom nachádzajú minerálne látky: draslík, fosfor, horčík, sodík, vápnik, zinok a železo.

Chudnutie s hráškom

Nedávna štúdia kanadských vedcov, ktorej výsledky boli uverejnené v American Journal of Clinical Nutrition, naznačuje, že strukoviny vo všeobecnosti by mohli mať väčší vplyv na znižovanie telesnej hmotnosti než sa doposiaľ zdalo. Podľa ich analýzy totižpravidelná denná konzumácia 130 gramov strukovín dokáže znížiť váhu až o 0,34 kilogramu za každých 6 týždňov. V skutočnosti však bežný človek nekonzumuje strukoviny pravidelne a už vôbec nie tak často. Bez ohľadu na výsledky spomínanej štúdie však ich pravidelná konzumácia má v tomto ohľade pozitívne účinky. Strukoviny totiž vďaka vláknine poskytujú dlhší pocit sýtosti, cukry dodávajú rýchlu energiu a bielkoviny podporujú rast svalov.


Mohlo by vás zaujať: Čerstvý hrášok je skutočná lahôdka: Ochutnajte hráškové prílohy či karbonátky


Posilňuje imunitu

K tomu prispievajú najmä minerálne látky, konkrétne vápnik, fosfor, meď, zinok a mangán. Vysoko koncentrované antioxidanty v hrášku zabezpečujú, aby v organizme nedošlo k takým procesom, ktoré prispievajú k šíreniu chorôb. Aby sa antioxidačný účinok hrachu znásobil doprajte si ho aj surový alebo ho v rámci príloh k mäsovým pokrmom kombinujte s mrkvou. Vitamín E v hrášku a betakarotén v mrkve zabezpečujú dvojitý antioxidačný účinok a lepšie posilnenie obranyschopnosti organizmu.

Chráni srdce

Antioxidačné a protizápalové látky prítomné v hrášku zabezpečujú pružnosť a vitálnosť cievneho systému, čím pomáhajú predchádzať aj vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Hrach pomáha pri znižovaní vysokej hladiny zlého (LDL) cholesterolu. Navyše je bohatý na vitamíny skupiny B, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri tvorbe červených krviniek. Z tohto dôvodu pomáha hrach v boji proti anémii.


Mohlo by vás zaujať: Lahodný hrášok: Bomba pre vaše zdravie aj chuťové bunky!


Vyživuje pokožku

Antioxidanty, kyselina listová a draslík pomáhajú spomaliť proces starnutia pokožky a udržujú ju dlhšie hydratovanú, pružnú a sviežu. Vitamín C je zasa zodpovedný za tvorbu kolagénu, ktorý prispieva k pevnosti pokožky a oddialeniu tvorby vrások. Ten istý vitamín zároveň  bojuje proti poškodeniu pokožky, ktoré by mohli spôsobovať voľné radikály. Kombinácia spomínaných živín navyše chráni a lieči kožné zápaly a upokojuje popáleniny. V menšom množstve obsahuje aj vitamín A a antioxidačné flavonoidy ako karotény, zeaxantín a luteín dôležité pre náš zrak.

Blahodárne pôsobí na vlasy

Vďaka vitamínom skupiny B dochádza k zvýšeniu primeraného prietoku krvi do vlasových folikulov a pokožky hlavy, čím sa zároveň zabezpečuje prísun živín priamo do vlasov. Jeho nedostatok spôsobuje ľahšie poškodenie vlasov a spomalenie ich rastu. Vitamín C zasa zabezpečuje tvorbu kolagénu, ktorý napomáha aj rastu vlasov. Jeho nedostatok rovnako spôsobuje, že vlasy sú slabé a majú tendenciu lámať sa.


Máte radi hrášok? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close