Problémy s imunitou? Pomôže vám hliva vo všetkých svojich podobách

Hliva ustricová

wikipedia.org/Eric Steinert

O hlive už počula asi väčšina z vás. To, že prospieva zdraviu a značne podporuje imunitu, už asi viete. No vedeli ste aj o tom, že sa z nej dajú, vďaka jej lahodnej chuti, pripraviť vynikajúce jedlá a liečivú hlivu si dokonca môžete vypestovať aj sami? A to priamo vo vašej záhrade, alebo pivnici. Ako na to?

Vyberiete sa do lesa?

Hliva ustricová  je drevokazná huba, ktorá rastie aj v našich lesoch. Nájsť ju môžete práve teraz. Obdobie jej rastu je totiž najmä od októbra do februára. Nájdete ju rásť na kôre listnatých stromov, na ktorých rastie miestami v trsoch. Dobre sa je darí pri miernych zimných teplotách. Navyše sa nemusíte báť, že si ju zameníte za nejaký jedovatý druh, vzhľadom na obdobie rastu, kedy takmer nerastú iné huby.

Prečo je taká liečivá?

Hliva ustricová je dobrým zdrojom vlákniny. Okrem nej obsahuje minerálne látky – sodík, selén, zinok, jód, bór, niektoré mastné kyseliny, či vitamíny skupiny B (B2, B12), D, C a K. Spomedzi ostatných potravín,  je výrazná najmä vďaka vysokému obsahu betaglukánov, ktoré majú priaznivý vplyv na posilňovanie obranyschopnosti organizmu. Na klasickú podporu imunity je hliva veľmi prospešná, ak však už trpíte vážnejším poškodením imunity, či konkrétnou chorobou, je potrebné dopriať si izolované betaglukány z hlivy vo forme výživových doplnkov.


Tiež by vás mohlo zaujať: Obdobie chorôb sa blíži: Podporte svoju imunitu týmito prírodnými zázrakmi


Nielen na imunitu

Hliva ustricová má aj iné prospešné účinky na ľudský organizmus:

  • prírodným spôsobom upravuje cholesterol,
  • napomáha správnemu fungovaniu organizmu a imunitných buniek,
  • vhodná pri nedostatku energie a vitality,
  • vhodná počas rekonvalescencie,
  • môžu ju užívať aj tehotné a dojčiace ženy.

Vypestujte si ju doma

Túto hubu si môžete dokonca vypestovať aj sami doma. A čo je najlepšie, nie je to nič zložité. Potrebujete na to vlhkú pivnicu, ale stačí aj balkón, alebo záhrada. Môže sa pestovať na kúskoch (klátoch) dreva, alebo na pestovateľskej hmote (slamené balíky), ktoré za pár eur kúpite v obchode so záhradkárskymi potrebami. Tam si kúpite aj vrecúško so zárodkami hlivy, ktoré potom podľa návodu jednoducho zmiešate so substrátom. Pre jej pestovanie je dôležitá dostatočná vlhkosť – od 85% a stabilná teplota okolo 15 – 25°C.


Tiež by vás mohlo zaujať: Imunita je základ zdravia: Ako sa prejavuje jej porucha a ako ju posilniť?


Ako na to?

Slamené balíky sa namočia do vriacej vody a voda sa nechá odtiecť. Na druhý deň zopakujte. Slamu vychlaďte na 30°C, zabaľte do fólie a preneste do záhrady na tienisté miesto. Do celého objemu je potrebné vpraviť kúsky zárodkov. Na spodnú časť fólie urobte dierky, aby odtekala voda, po krajoch narežte pásy, aby mali huby kade vyrastať. Je potrebné chrániť ich pred priamym slnečným svetlom. Z jari a na jeseň môžete balíky umiestniť na tienistom mieste von, celoročne sa im bude dariť v miestnostiach s optimálnou teplotou a vlhkosťou, kde môžete zberať úrodu celoročne, v intervaloch 1 – 3 mesiace. Hlivu môžete použiť čerstvú na varenie, aebo si ju môžete vo vetranej teplej miestnosti na sitku vysušiť a neskôr podrviť na prášok.

Nie je les, ani pestovanie nič pre vás? Nevadí.

Na to, aby ste sa dostali ku hlive ustricovej nemusíte blúdiť hodiny po lese. Ak z rôznych dôvodov nechcete, alebo nemôžete hlivu vypestovať, nezúfajte. Dnes sa dá už pohodlne kúpiť aj v obchode, stačí ju už len usušiť. Po usušení je dobré ju podrviť na malé časti, alebo prášok a používať ako prísadu v podstate do každého jedla. Jedlu nepridá nijakú pachuť, ba naopak – jeho chuť ešte lepšie zvýrazní. Imunostimulačné účinky hlivy sa varením nestrácajú. A vaše jedlo bude nielen chutné, ale aj zdravé a budete si tak môcť celkom nenásytne, nenápadne a pravidelne posilňovať imunitu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Hubárska sezóna volá: Ktoré hríby ako prospievajú vášmu zdraviu?


Zdravá hlivová polievka

Potrebujeme:

  • 250 g hlivy
  • 1 malú cibuľu
  • 2 zemiaky
  • 1 malý pór
  • olej
  • mletú červenú papriku
  • soľ
  • korenie

Postup: Na masti speníme na drobno nakrájanú cibuľu a pór. Pridáme červenú papriku, na kúsočky pokrájanú hlivu a zalejeme vodou. Následne pridáme nakrájané zemiaky a koreniny podľa chuti a varíme, pokiaľ zemiaky nezmäknú.


Konzumujete hlivu? V akej podobe si ju doprajete najčastejšie? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: wikipedia.org/Eric Steinert, wikipedia.org/Eric Steinert, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close