Provensálske korenie je veľmi obľúbené aj v našich končinách. Miesto v slovenských kuchyniach zastáva nielen pri príprave rýb či mias, ale šikovne sa dokáže prezentovať napríklad aj v šalátoch. Ako je už z názvu jasné, obsahuje typické bylinky z francúzskej Provencie, medzi ktoré patrí napríklad obľúbená bazalka, tymián či napríklad rozmarín.
Príchuť Francúzska
Zmes provensálskych bylín ponúka pestré využitie pre každého kuchára. Vynikajúcou ňou doplníte svoje polievky, omáčky, šaláty, cestoviny, ale tiež dusenú zeleninu, mäso, ryby či nátierky. Skvelá súhra chutí arómy je popri blahodarných účinkoch bylín len príjemným bonusom. Ako pri každom korení, aj tu platí zásada prvoradej kvality. Ak si chcete byť istý tým, čo pridávate do pokrmov, namixujte si svoju vlastnú príchuť Francúzska.
Je to absolútne jednoduché! Postačí vám na to tymián, rozmarín, bazalka, oregano, majorán, estragón, fenikel, šalvia, petržlenová vňať a jedlá levanduľa. Väčšina zo spomenutých rastlín má liečivé a antibiotické účinky, napomáha tráveniu a upokojuje nervový systém. Najlepšie na tom je, že si ich dokážete vypestovať aj vo vlastnej záhradke, dokonca v bio kvalite.
Všestranné využitie
Ako sme už spomínali, koreniaca bylinková zmes má všestranné využitie nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej lekárničke. Hoci výrazné bylinky skvelo dochutia pokrm a dodajú mu špeciálnu príchuť. Stačí len odhadnúť správny pomer, v ktorom spomínané bylinky zmiešate. Mix korenín si potom môžete vychutnávať v bio kvalite a za minimálne náklady.
Ako na to?
Za predpokladu, že máte bylinky vysadené alebo ste si ich kúpili v kvetináči, začnite dôkladným zberom a sušením. Vyberajte len zdravé lístky, ktoré necháte dobre vyschnúť. Tie následne popučte na menšie časti (môžete ich aj pomlieť v mlynčeku na korenie). Základom je odhadnúť správny pomer jednotlivých bylín. Nám sa osvedčili tieto množstvá:
3 PL tymiánu
3 PL rozmarínu
2 PL oregana
2 PL vňate
1 PL bazalky
1 PL majoránu
1 ČL feniklových semienok
1 ČL estragónu
1 ČL šalviových listov
1 ČL levanduľových kvetov
Zdieľať na