Recept na dnes: Pripravte si šťavnaté trhané mäso, ktoré môžete servírovať na viac spôsobov!

Výhodou je, že ho môžete podávať na rôzne spôsoby, nemusíte zostávať len pri americkej klasike v podobe burgrov (Zdroj: Freepik/stockking)

Zachytili ste „boom“ okolo tejto pochúťky? Šťavnatú chuť trhaného mäsa milujú všetci. Jeho servírovanie je všestranné – môžete ho konzumovať s ryžou či zemiakmi, v žemli ako burger,

Čo je trhané mäso?

Trhané mäso (z ang. pulled pork) pochádza z Ameriky, kde sa takto pripravuje pomalou tepelnou úpravou mäso na barbecue omáčke. Výhodou je, že ho môžete podávať na rôzne spôsoby, nemusíte zostávať len pri americkej klasike v podobe burgrov, ale môžete ho použiť do tortilly.

Aké mäso použiť?

Klasikou je trhané bravčové mäso (odporúčame kombináciu pleca a stehna), ale rozhodne nič nepokazíte, keď použijete aj hovädzie, morčacie alebo kuracie trhané mäso.

Ako pripraviť trhané mäso?

Častou otázkou je, ako pripraviť trhané mäso. Cieľom je, aby zostalo šťavnaté a nevysušilo sa. Preto sa mäso iba zľahka okorení a pomaly sa pečie. Dôležité je tiež spomenúť, že mäso sa necháva odstáť, a potom sa pečie v celom kuse. Mäso pred pečením je dobré vytiahnuť z chladničky aspoň hodinu vopred.

Recept na trhané mäso v žemli

Suroviny:

1 kg bravčového pleca alebo stehna (prípadne kombinácia),

soľ a korenie,

300 – 400 ml vývaru

fľaštičku barbecue omáčky

trošku oleja na potretie mäsa

sladkú alebo údenú papriku

mletú rascu

chilli (voliteľné).

 

Na servírovanie:

hamburgerové žemle,

zelenina,

syr.

 

Postup prípravy

Mäso (nechajte v celku) očistite od blán, umyte, potrite olejom a poriadne okoreňte, osoľte. Pridajte červenú papriku, zalejte vývarom, a nechajte postáť v chladničke aspoň cez noci, ideálne 20 a viac hodín.s

Rozpáľte rúru na 200 stupňov, vložte do nej mäso aj s marinádou (prikryté alobalom). Nechajte tak piecť 30 minút. Potom teplotu znížte na 140-150 stupňov a pomaly pečte minimálne 2 hodiny. Hotové mäso by malo byť úplne mäkké. Malo by ísť jednoducho oddeliť vidličkami na jednotlivé vlákna.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Krémová šošovicová polievka, ktorú miluje celý svet – jej lahodná chuť dostane aj vás!
(Zdroj: Freepik/user16542531)

Hotové natrhané mäsko zmiešajte s barbecue omáčkou a dajte ešte zapiecť. Nezabúdajte ho premiešať, aby sa príliš nespieklo.

Dajte ho na plech, pokvapkajte trochou oleja a vložte do rúry na 220 stupňov na 30 minút.

Potom už len servírujte do pripravených žemlí alebo placiek, posypte syrom a pridajte zeleninu.

(Zdroj: Freepik/Kamran Aydinov)

Ako správne dochutiť trhané mäso?

Trhané mäso v rúre pred jeho prípravou nijako zvlášť nedochucujete, dochucovanie prichádza na rad až po jeho upečení. Ako ho dochutíte záleží ale iba na vás – nesmie chýbať cesnak, korenie a iné dochucovadlá. Tu sa skutočne fantázii medze nekladú.

Ako dlho sa pečie trhané mäso?

Trhané bravčové mäso sa pečie minimálne dve hodiny, avšak počítajte, že doba pečenia sa môže pretiahnuť.

S čím podávať?

Aj v tomto prípade je výber prílohy iba na vás, trhané mäso môžete podávať s čímkoľvek, ako napríklad so zemiakmi, ryžou, žemľami, lokšami, obľúbené sú aj tortilly, zeleninový šalát, hranolky a ďalšie.

 

Sledujte nás aj na Facebooku

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame