Zachytili ste „boom“ okolo tejto pochúťky? Šťavnatú chuť trhaného mäsa milujú všetci. Jeho servírovanie je všestranné – môžete ho konzumovať s ryžou či zemiakmi, v žemli ako burger,
Čo je trhané mäso?
Trhané mäso (z ang. pulled pork) pochádza z Ameriky, kde sa takto pripravuje pomalou tepelnou úpravou mäso na barbecue omáčke. Výhodou je, že ho môžete podávať na rôzne spôsoby, nemusíte zostávať len pri americkej klasike v podobe burgrov, ale môžete ho použiť do tortilly.
Aké mäso použiť?
Klasikou je trhané bravčové mäso (odporúčame kombináciu pleca a stehna), ale rozhodne nič nepokazíte, keď použijete aj hovädzie, morčacie alebo kuracie trhané mäso.
Ako pripraviť trhané mäso?
Častou otázkou je, ako pripraviť trhané mäso. Cieľom je, aby zostalo šťavnaté a nevysušilo sa. Preto sa mäso iba zľahka okorení a pomaly sa pečie. Dôležité je tiež spomenúť, že mäso sa necháva odstáť, a potom sa pečie v celom kuse. Mäso pred pečením je dobré vytiahnuť z chladničky aspoň hodinu vopred.
Recept na trhané mäso v žemli
Suroviny:
1 kg bravčového pleca alebo stehna (prípadne kombinácia),
soľ a korenie,
300 – 400 ml vývaru
fľaštičku barbecue omáčky
trošku oleja na potretie mäsa
sladkú alebo údenú papriku
mletú rascu
chilli (voliteľné).
Na servírovanie:
hamburgerové žemle,
zelenina,
syr.
Postup prípravy
Mäso (nechajte v celku) očistite od blán, umyte, potrite olejom a poriadne okoreňte, osoľte. Pridajte červenú papriku, zalejte vývarom, a nechajte postáť v chladničke aspoň cez noci, ideálne 20 a viac hodín.s
Rozpáľte rúru na 200 stupňov, vložte do nej mäso aj s marinádou (prikryté alobalom). Nechajte tak piecť 30 minút. Potom teplotu znížte na 140-150 stupňov a pomaly pečte minimálne 2 hodiny. Hotové mäso by malo byť úplne mäkké. Malo by ísť jednoducho oddeliť vidličkami na jednotlivé vlákna.
Hotové natrhané mäsko zmiešajte s barbecue omáčkou a dajte ešte zapiecť. Nezabúdajte ho premiešať, aby sa príliš nespieklo.
Dajte ho na plech, pokvapkajte trochou oleja a vložte do rúry na 220 stupňov na 30 minút.
Potom už len servírujte do pripravených žemlí alebo placiek, posypte syrom a pridajte zeleninu.
Ako správne dochutiť trhané mäso?
Trhané mäso v rúre pred jeho prípravou nijako zvlášť nedochucujete, dochucovanie prichádza na rad až po jeho upečení. Ako ho dochutíte záleží ale iba na vás – nesmie chýbať cesnak, korenie a iné dochucovadlá. Tu sa skutočne fantázii medze nekladú.
Ako dlho sa pečie trhané mäso?
Trhané bravčové mäso sa pečie minimálne dve hodiny, avšak počítajte, že doba pečenia sa môže pretiahnuť.
S čím podávať?
Aj v tomto prípade je výber prílohy iba na vás, trhané mäso môžete podávať s čímkoľvek, ako napríklad so zemiakmi, ryžou, žemľami, lokšami, obľúbené sú aj tortilly, zeleninový šalát, hranolky a ďalšie.
Zdieľať na