Ak ste sa celý rok tešili na medvedí cesnak, určite už máte v chladničke pesto a zjedli ste aspoň za hrniec parádnej polievky z tejto zdravej bylinky. Jej sezóna už vyvrcholila aj v najsevernejších častiach Slovenska, preto neváhajte a vyskúšajte náš zaujímavý recept. Ukážeme vám, ako upiecť netradičný kváskový chlieb z ražnej múky. Je plný voňavých byliniek a, samozrejme, medvedieho cesnaku.
Potrebujeme
- 200 g ražnej celozrnnej múky
- 170 g pšeničnej celozrnnej múky
- 270 ml vody
- hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
- 1 PL materského kvásku
- 1 ČL jačmennej sladenky alebo cukru
- 1 ČL soli
- 1 ČL rasce
- zemiakový alebo kukuričný škrob
Postup
Rozkvas založíme z materského kvásku, 100 g ražnej múky a 100 ml vody. Všetko dobre premiešame, až nám vznikne redšie cesto. Misu prikryjeme a rozkvas necháme aspoň 8 hodín pracovať. Za tento čas by mal narásť na dvojnásobok pôvodného objemu.

Hotový rozkvas rozmiešame v 170 ml vody, pridáme jačmennú sladenku, soľ, rascu a nasekaný medvedí cesnak. Všetko dobre premiešame, aby sa chute prepojili.

Teraz pridáme zvyšok ražnej múky a pšeničnú múku. Kvôli ražnej múke je cesto hutné a horšie sa s ním pracuje, ale trpezlivo miesime, kým sa nezačne odlepovať od stien misy. Vypracované cesto zakryjeme a necháme kysnúť 3 – 4 hodiny. Počas tejto doby ho dva až trikrát iba veľmi zľahka premiesime.

Nakysnuté cesto premiesime a poprášime škrobom – nebude tak lepkavé a ľahšie vytvarujeme bochník. Bochník prenesieme do zapekacej formy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť.

Keď bochník podrastie, na vrchu urobíme nožom pár zárezov, postriekame ho vodou z rozprašovača a vložíme do rúry vyhriatej na 250 °C. Po 10-ich minútach teplotu znížime na 200 °C a pečieme 30 minút.

Upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Odmenou za čakanie bude voňavý, mäkký chlebík s lahodnou cesnakovou striedkou vo vnútri. Dobrú chuť!

Zdieľať na