FOTORECEPT Domáci kváskový chlieb s medvedím cesnakom: Zdravý a krásne voňavý

Domáci chlieb s medvedím cesnakom, Fotorecept

Upečte si aj vy zdravý domáci chlieb s medvedím cesnakom (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Ak ste sa celý rok tešili na medvedí cesnak, určite už máte v chladničke pesto a zjedli ste aspoň za hrniec parádnej polievky z tejto zdravej bylinky. Jej sezóna už vyvrcholila aj v najsevernejších častiach Slovenska, preto neváhajte a vyskúšajte náš zaujímavý recept. Ukážeme vám, ako upiecť netradičný kváskový chlieb z ražnej múky. Je plný voňavých byliniek a, samozrejme, medvedieho cesnaku.

Potrebujeme

  • 200 g ražnej celozrnnej múky
  • 170 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 270 ml vody
  • hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
  • 1 PL materského kvásku
  • 1 ČL jačmennej sladenky alebo cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL rasce
  • zemiakový alebo kukuričný škrob

Postup

Rozkvas založíme z materského kvásku, 100 g ražnej múky a 100 ml vody. Všetko dobre premiešame, až nám vznikne redšie cesto. Misu prikryjeme a rozkvas necháme aspoň 8 hodín pracovať. Za tento čas by mal narásť na dvojnásobok pôvodného objemu.

Domáci chlieb s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Hotový rozkvas rozmiešame v 170 ml vody, pridáme jačmennú sladenku, soľ, rascu a nasekaný medvedí cesnak. Všetko dobre premiešame, aby sa chute prepojili.

Domáci chlieb s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Teraz pridáme zvyšok ražnej múky a pšeničnú múku. Kvôli ražnej múke je cesto hutné a horšie sa s ním pracuje, ale trpezlivo miesime, kým sa nezačne odlepovať od stien misy. Vypracované cesto zakryjeme a necháme kysnúť 3 – 4 hodiny. Počas tejto doby ho dva až trikrát iba veľmi zľahka premiesime.

Domáci chlieb s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Nakysnuté cesto premiesime a poprášime škrobom – nebude tak lepkavé a ľahšie vytvarujeme bochník. Bochník prenesieme do zapekacej formy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť.

Domáci chlieb s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Keď bochník podrastie, na vrchu urobíme nožom pár zárezov, postriekame ho vodou z rozprašovača a vložíme do rúry vyhriatej na 250 °C. Po 10-ich minútach teplotu znížime na 200 °C a pečieme 30 minút.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Našimi očami: Keď kváskovať začne muž a kuchyňa sa zmení na pekáreň
Domáci chlieb s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Odmenou za čakanie bude voňavý, mäkký chlebík s lahodnou cesnakovou striedkou vo vnútri. Dobrú chuť!

Domáci chlieb s medvedím cesnakom, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame