Kúsok jablka medzi priveľmi tvrdé medovníky je jeden z trikov, ktorý sa v slovnenských domácnostiach využíva už celé desaťročia. Podobných tipov a trikov od šikovných kuchárok je oveľa viac. Ponúkame vám niekoľko z nich. Hoci niektoré možno už poznáte a využívate, o iných ste možno ešte nepočuli a pomôžu vám pri ďalšom pečení.
Príprava cesta je základ
- Ideálne je, keď sú ingrediencie izbovej teploty.
- Pri robení cesta spolu najskôr premiešajte suché prísady (cukor, múku, prášok do pečiva…). až potom pridajte tie tekuté.
- Nezabudnite do cesta pridať štipku soli.
- Pečivo z kysnutého cesta nemusí každý dobre tráviť. Tento problém odstránite, ak do cesta pridáte kávovú lyžičku mletého zázvoru.
- Múčnik z treného cesta bude nadýchanejší, ak do cesta pridáte pár kvapiek octu. Nebojte sa, na chuti to poznať nebude.
- Pripravujete cesto vašej babičky, do ktorého ide veľké množstvo vajíčok? Časť z nich môžete nahradiť práškom po pečiva – minimálne dve tretiny vajec z pôvodného receptu však do cesta musia ísť.
- Lepí sa vám cesto na ruky? Ak nechcete pridávať zbytočne veľa múky, natrite si ruky rastlinným olejom.
- Ak chcete vyvaľkať lístkové cesto, vložte ho medzi dva papiere na pečenie. Ak sa vám priveľmi hýbe po stole alebo doske, pokvapkajte ju vodou.
Mohlo by vás zaujať: Ideálne pečenie: Vymastený plech, papier alebo silikónové formy?
Keď veci nejdú podľa plánu
- Ak vám koláč nejde von z plechu alebo z tortovej formy, postavte ho ešte horúci na niekoľko minút na vlhkú utierku.
- Sú vaše upečené sušienky priveľmi tvrdé? Zmäknú za dve hodinky, ak ich uložíte do krabice na krajce čerstvého chleba a krabicu zavriete.
- Ak ste to s pečením prehnali a cesto máte priveľmi suché, pokvapkajte ho rumom alebo šťavou z kompótu.
- Nerovný povrch koláča či prepadnutej torty najlepšie zamaskujete plnkou a následne šľahačkovou či a ovocnou výzdobou.
Mohlo by vás zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!
Oriešky, hrozienka a poleva
- Mandle olúpete najľahšie, ak ich najskôr dáte do horúcej vody a o chvíľu ich prelejete studenou.
- Ak máte lieskové oriešky v skrini už dlho a bojíte sa, že sa to prejaví na ich chuti. Dajte ich na tri dni do vody.
- Lieskovce ošúpete, ak ich budete zohrievať na jemnom ohni na panvici, kým šupky nezačnú odpadávať. Táto procedúra je však trochu náročná na čas.
- Hrozienka neklesnú v ceste na dno, ak ich po vybratí z vody vložíte do múky.
- Jednoduchú čokoládovú polevu pripravíte zmiešaním roztopenej čokolády vo vodnom kúpeli (pokojne staršej – napr. figúrky z Vianoc) a pridajte stužený tuk (alebo maslo)
Aký trik pomáha pri pečení vám? Poraďte aj ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na