Čo si predstavíte, keď sa povie dovolenka v Rakúsku? Určite poriadny viedenský rezeň, zasnežené hory a šnaps. Naši západní susedia však majú vo svojej tradičnej kuchyni jedlá, ktoré by ste rozhodne mali vyskúšať. Spoločne si ich všetky predstavíme a dokonca máme pre vás aj skvelý tip, kde ich môžete ochutnať!
Käsespätzle
Veľmi jednoduché jedlo na prípravu, no skutočne bohaté na chuť. Ide o cestoviny vyrobené z vajec, ktoré sa často používajú aj ako príloha k mäsu. V tomto prípade sa pripravujú s rôznymi druhmi syra, ako čedar alebo ementál. Na plechu sa strieda vrstva cestovín so syrom a maslom. Po každej vrstve sa jedlo na chvíľu zapečie, aby sa syry roztopili a prepojili sa ich chute. Toto jedlo je typické pre tirolskú oblasť.
Frittatensuppe
Tradičné jedlo typické aj pre nemeckú kuchyňu. Ide o klasický silný vývar, väčšinou z hovädzieho mäsa. Typické je servírovanie s palacinkovým cestom. To je hrubšie ako naša sladká verzia, takže pásiky sa v polievke nerozmočia. Zvyčajne sa palacinky opekajú na panvici, následne sa nechajú vychladnúť, zrolujú do slimáka a narežú na pásiky. Opečené kúsky cesta dodávajú príjemne sladkastú arómu a dopĺňajú výrazný vývar. Toto jedlo je obľúbené aj v južnej časti Nemecka, kde je známe pod názvom Flädle.
Tafelspitz
Dusené hovädzie mäso vo vlastnej šťave, tradične podávané s chrenovou omáčkou a jablkovým pyré. Aj vám sa už zbiehajú slinky? Tomuto jedlu nevedel odolať ani cisár Franz Jozef I. a údajne sa muselo podávať pri každej jeho večeri. Najčastejšie ho nájdete v oblasti Bavorska, ale určite oň nebude núdza ani v iných častiach Rakúska.
Sterz
Kedysi bolo toto jedlo známe najmä ako jedlo chudobných. Dnes ho však nájdete aj vo vychytených reštauráciách. Je to kombinácia zemiakov, pohánkovej, kukuričnej, pšeničnej a ražnej múky, krupice a masti. Keďže je toto jedlo poriadne ťažké na trávenie, zvykne sa spolu s ním servírovať aj obstler – tradičná domáca pálenka.
Knödel
Toto jedlo určite poznáte. Klasické guľky zo zemiakového cesta, ktoré sa vyvaria vo vode. V Rakúsku nájdete slanú aj sladkú verziu. Slaná je plnená údeným mäsom a podávaná spolu s dusenou kyslou kapustou. Sladké sa tradične plnia marhuľami. Po tomto ovocí dostali aj názov, a teda Marillenknödel. Zvyčajne sú pri servírovaní posypané opraženou strúhankou s cukrom.
Salzburger Nockerl
Ako je už z názvu jasné, táto sladká špecialita pochádza z mesta Salzburg. Nadýchané suflé je najmä z vyšľahaných vaječných bielkov, ktoré sa pri nízkej teplote pečú v rúre. Pred pečením sú bielkové „kopce“ posypané cukrom, vďaka čomu zľahka skaramelizujú. Niektoré reštaurácie ich podávajú spolu s prelivom z malín alebo lesných plodov. Tejto dobroty sa určite nebudete vedieť nabažiť!
Kaiserschmarrn
Táto pochúťka bola obľúbeným dezertom už spomínaného Franza Jozefa I., po ktorom dostala aj svoj názov. Palacinkové cesto je počas prípravy natrhané na malé kúsky, takže získa skvelú nadýchanú textúru. Podávať sa môže ako dezert, ale často aj ako ľahký obed. K tomuto jedlu sa výborne hodí práškový cukor alebo slivkový lekvár. Nájdete ho aj u našich českých susedov, kde je známy pod názvom trhanec.
Spoznajte ešte viac z gastronómie a všetky chute, ktoré vám táto krajina ponúka! Viac informácii o dovolenke v Rakúsku nájdete na austria.info/sk.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na
Zdieľaní