Rusko, Island či Bulharsko: Inšpirujte sa chutnými rýchlovkami na raňajky z celého sveta!

raňajky

Inšpirujte sa receptmi na raňajky z celého sveta (Zdroj: Freepik/timolina)

Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Toto príslovie je známe v každej krajine na svete. Aké jedlo si však najradšej doprajeme sa však pri každom kraji líši. Spestrite si svoj jedálny lístok a inšpirujte sa rôznymi verziami raňajok z celého sveta. Švajčiarsko, Rusko, Ukrajina a mnohé ďalšie. Ktoré „menu“ sa vám páči najviac?

Island

Deň na Islande tradične začína lyžičkou životodarnej lysi – oleja z tresčej pečene, výdatného zdroja omega-3 mastných kyselín a jedného z vedľajších produktov tamojšieho rybieho priemyslu. Hovorí sa tiež, že okrem iných zdravotných výhod bojuje proti sezónnej afektívnej poruche, nie je to jediná možnosť raňajok. Pre chutnejšie ranné jedlo si môžete dať napríklad misku hafragrautur, teda hustú ovsenú kašu. Doplňte ju orieškami, hrozienkami a cukrom alebo pridajte porciu skyru, hustého jogurtu podobného čerstvému syru.

Ukrajina

Jemné a nadýchané zvnútra a chrumkavé zlatohnedé zvonku. Ukrajinské syrniki, palacinky sú vyrobené z jednoduchých ingrediencií – čerstvého farmárskeho syra, známeho ako tvorog, s konzistenciou podobnou ricotte alebo tvarohu. Chrumkavý exteriér je vďaka múke. Rovnako ako americké palacinky alebo francúzske toasty môžu byť obložené čerstvým ovocím, zaváraninami alebo práškovým cukrom, ale ako zemiakové placky alebo blintze môžu byť pikantné s kyslou smotanou.

syrniki
Syrniki sa vyrábajú so syra (Zdroj: Wikipedia/Juerg Vollmer)

Bulharsko

Popara nadväzuje na dlhú tradíciu používania zvyškov chleba ako jedla na druhý deň. Tieto teplé, upokojujúce raňajky sú v detstve obľúbené u mnohých Bulharov – nie je to celkom kaša a nie celkom chlebový nákyp, no zdieľajú vlastnosti oboch.
Misu krájaného chleba, rozdrobeného bulharského syra sirene, masla a cukru sa zaleje teplým mliekom alebo čajom a nechá sa namočiť do mäkka. Sirene je syr v štýle feta alebo balkánskeho syra, ktorý je krémovejší a mäkší ako mnohé východoeurópske syry v slanom náleve, takže jedlu nedodá až takú slanú chuť a skôr sviežu pikantnosť podobnú koziemu syru.

Taliansko

Taliani sú na raňajky takmer príliš zaneprázdnení – aspoň by ste si to mohli myslieť z množstva kaviarní, kde si hostia na začiatku dňa dajú svoje espresso v stoji. Ale či už stojíte alebo na chvíľu odpočívate za stolom v kaviarni, vždy sa nájde čas na kávu a chrumkavé talianske pečivo. Na ráno sa espresso alebo cappuccino často spája s jednoduchou sladkosťou, ako je kornetto alebo croissant, plnený pudingom alebo lieskovoorieškovou nátierkou. Sfogliatelle, chrumkavé a vločkovité viacvrstvové pečivo so sladkou plnkou zo syra ricotta, je ďalším raňajkovým štandardom.

Rusko

Hoci to môže znieť podivne, kaviár je v skutočnosti ruským raňajkovým jedlom. Či už je to červený alebo čierny kaviár, zostáva obľúbenou prílohou k veľkým, skladané krepovité blinám alebo malým, hrubým palacinkám – olady. Vo všedné dni sú však raňajky jednoduchšie. V tieto rána sa kaviár natiera na tmavý, sladký ražný chlieb, známy jednoducho ako čierny chlieb, niekedy aj s nátierkou z masla. Najdôležitejšie je, že kanvica čierneho čaju je stálicou na každom raňajkovom stole.



Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com
Odporúčame