Ak máte intoleranciu na lepok, veľa bežných jedál musíte obchádzať oblúkom. To však neplatí pri populárnej talianskej špecialite. Pizza z batatového cesta je výborná alternatíva v rámci bezlepkovej diéty. Zároveň je inšpiráciou pre tých, čo sa stravujú zdravo alebo chcú vyskúšať niečo nové. Nenáročný recept bude príjemným spestrením pre každého.
Budeme potrebovať:
- 2 veľké bataty
- 100 g cícerovej múky
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 lyžičku soli
- 60 ml olivového oleja
- 1 paradajkový pretlak
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu provensálskych byliniek
- 1 veľkú cibuľu
- 2 paradajky
- 200 g mozzarelly
- 80 g rukoly
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Skvelá domáca pizza z mozzarelly: Vyskúšajte ju a neoľutujete
Postup:
- Očistené bataty nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Keď zmäknú, scedíme, roztlačíme na pyré a necháme mierne vychladnúť. Pridáme cícerovú múku, sódu bikarbónu, 50 ml oleja a vypracujeme hladké cesto.
- Plech vystelieme papierom na pečenie, položíme naň cesto, prikryjeme ďalším papierom na pečenie a rozvaľkáme do požadovaného tvaru. Dáme do rúry, predpiecť na 10 minút pri 180 °C.
- Čas využijeme na prípravu omáčky a oblohy. Paradajkový pretlak ochutíme prelisovaným cesnakom, bylinkami, kvapkou olivového oleja a dobre premiešame. Zeleninu nakrájame na tenké kolieska a syr nastrúhame nahrubo.
- Predpečené cesto vyberieme z rúry, potrieme omáčkou, obložíme cibuľou, paradajkami, posypeme syrom a dopekáme ešte 15 minút.
- Dozlatista upečenú pizzu ozdobíme rukolou a hneď podávame.
Dobrú chuť
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok