Aj vy ste už určite použili doma vetu, že nie je problém uvariť, problém je vymyslieť, čo sa bude variť. Stavte dnes na slovenskú klasiku. Výborný demikát si určite získa vaše srdcia. Jeho príprava je nenáročná na suroviny aj na čas. Presvedčte sa o tom spolu s nami.
Potrebujeme:
- 500 g bryndze
- bravčová masť
- 1 kyslá smotana
- 1 smotana na varenie
- 4 zemiaky
- 1 veľká cibuľa
- soľ
- čierne mleté korenie
- červená mletá paprika
- vývar (alebo bujón)
- 250 g slaninky na opekanie
- voda
Postup:
Zemiaky očistíme a dáme variť do vody. Nevaríme do úplného uvarenia, ale iba do počiatočného zmäknutia zemiakov.
V hrnci si na bravčovej masti orestujeme nakrájanú cibuľku, ku ktorej pridáme už predvarené zemiaky.
Zalejeme približne 1 litrom vody, pridáme kurací bujón a povaríme 10 minút.
Pridáme bryndzu, ktorú za stáleho miešania roztopíme. Po chvíli pridáme tiež kyslú smotanu a tú na varenie. Ak sa nám zdá byť polievka príliš hustá, dáme trochu mlieka.
Polievku vymixujeme tyčovým mixérom. Na panvici si orestujeme na kocky nakrájanú slaninku.
Môžeme podávať. Polievku odporúčame ozdobiť aj petržlenovou vňaťou, ktorá ešte viac umocní vôňu tejto tradičnej slovenskej dobroty.
Zdieľať na
Zdieľaní