Prehnali ste to počas sviatkov s hodovaním a teraz vás neposlúcha trávenie? Pomôžte zdraviu tráviaceho traktu touto skvelou brokolicovou polievkou, ktorá je ozvláštnená mandľami. Na základný recept budete potrebovať iba niekoľko surovín a hotovú ju budete mať už o niekoľko minút.
Polievka obsahuje brokolicu, ktorá je bohatá na glukozinoláty. Tieto zlúčeniny pomáhajú prospešným baktériám nachádzajúcim sa v čreve. Mandle zas dokážu podporiť mikrobiálny profil čriev.
Ak chcete, ochuťte polievku čerstvou či sušenou kurkumou, ktorá je známa pre svoje antioxidačné a protizápalové účinky. Brokolicovú polievku môžete podávať aj s gréckym jogurtom, čím ešte umocníte jej prospešnosť pre trávenie.
Potrebujeme
- 1 väčšiu brokolicu
- 700 g zemiakov
- 2 stonky zeleru
- 130 g blanšírovaných mandlí
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- ¾ ČL sušeného tymianu
- 1100 ml zeleninového vývaru alebo vody
- soľ a korenie
Postup
- Nakrájajte zemiaky, zeler, cibuľu a cesnak. Brokolicu rozoberte na ružičky.
- Cibuľu, cesnak a zeler poduste v hrnci na 2 – 3 PL vody, kým zmäknú. Trvať by to malo približne 3 – 4 minúty. Ak by sa začali pripaľovať, pridajte ešte trochu vody. Potom pridajte tymian a poduste ešte asi 30 sekúnd, kým sa rozvonia.
- Zalejte vývarom a pridajte mandle, zemiaky a brokolicu. Osoľte a okoreňte. Priveďte k varu, znížte teplotu a varte, kým zelenina nezmäkne.
- Pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujte.
- Podávajte napríklad s gréckym jogurtom a celozrnnými krutónmi.
Chystáte sa do kúpeľov či wellness? Vyberte si z týchto najlepších
Zdieľať na
Zdieľaní