Recept na dnes: Svieže citrónové muffiny s mrveničkou sa hodia na rýchle pohostenie návštevy!

Sviežim citrónovým muffinom neodoláte (Zdroj: Freepik/andreycherkasov)

Tieto citrónové muffiny chutia skvelo a navyše sú pripravené za niekoľko minút. Hodia sa preto ako rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu alebo si ich môžete vziať ako rýchlu desiatu na výlet. Z jednej dávky receptu pripravíte približne 12 muffinov.

Potrebujeme

na mrveničku:

  • 30 gramov hladkej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 PL zmäknutého masla

na cesto:

  • 2 vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • 125 ml oleja
  • 150 g kryštálového cukru
  • kôru z dvoch citrónov
  • 1 ČL citrónového extraktu (voliteľné)
  • 125 ml cmaru (nahradiť sa dá zmiešaním rovnakého množstva plnotučného mlieka s 2 ČL bieleho octu alebo 125 g gréckeho jogurtu)
  • 65 ml citrónovej šťavy
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL soli

Postup

Rúru vyhrejte na 190 °C. Plech na muffiny vysteľte košíčkami na pečenie.

Suroviny na mrveničku zmiešajte tak, aby sa zapracovalo maslo a zmes zostala sypká. Odložte ju zatiaľ nabok.

Vo väčšej miske vymiešajte vajcia spolu s olejom, cukrom a citrónovou kôrou. Prilejte cmar, šťavu a extrakt a premiešajte.

Potrebné suroviny zmiešajte vo väčšej miske (Zdroj: Freepik/pixelstudio)

Do zmesi pridajte kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ. Vmiešajte múku a vareškou dobre skombinujte. V ceste môžu vzniknúť hrudky, čo ale nie je chyba.

Naplňte cestom pripravené košíčky vo forme a povrch posypte mrveničkou.

Košíčky naplňte cestom (Zdroj: Freepik/freepik)

Pečte 20 – 23 minút. Na skontrolovanie môžete použiť špajdľu, ktorá musí zostať čistá.

Muffiny nechajte ešte päť minút vo forme a potom ich vyberte.

Najlepšie sú čerstvé, no môžete si ich uchovať vo vzduchotesnej nádobe a na druhý deň trochu zohriať v mikrovlnke.

Muffiny sú najlepšie čerstvé (Zdroj: Freepik/andreycherkasov)

Zdroj: plnielanu.sk, theviewfromgreatisland.com
Odporúčame