Tieto citrónové muffiny chutia skvelo a navyše sú pripravené za niekoľko minút. Hodia sa preto ako rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu alebo si ich môžete vziať ako rýchlu desiatu na výlet. Z jednej dávky receptu pripravíte približne 12 muffinov.
Potrebujeme
na mrveničku:
- 30 gramov hladkej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 PL zmäknutého masla
na cesto:
- 2 vajcia
- 250 g hladkej múky
- 125 ml oleja
- 150 g kryštálového cukru
- kôru z dvoch citrónov
- 1 ČL citrónového extraktu (voliteľné)
- 125 ml cmaru (nahradiť sa dá zmiešaním rovnakého množstva plnotučného mlieka s 2 ČL bieleho octu alebo 125 g gréckeho jogurtu)
- 65 ml citrónovej šťavy
- 2 ČL kypriaceho prášku
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL soli
Postup
Rúru vyhrejte na 190 °C. Plech na muffiny vysteľte košíčkami na pečenie.
Suroviny na mrveničku zmiešajte tak, aby sa zapracovalo maslo a zmes zostala sypká. Odložte ju zatiaľ nabok.
Vo väčšej miske vymiešajte vajcia spolu s olejom, cukrom a citrónovou kôrou. Prilejte cmar, šťavu a extrakt a premiešajte.

Do zmesi pridajte kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ. Vmiešajte múku a vareškou dobre skombinujte. V ceste môžu vzniknúť hrudky, čo ale nie je chyba.
Naplňte cestom pripravené košíčky vo forme a povrch posypte mrveničkou.

Pečte 20 – 23 minút. Na skontrolovanie môžete použiť špajdľu, ktorá musí zostať čistá.
Muffiny nechajte ešte päť minút vo forme a potom ich vyberte.
Najlepšie sú čerstvé, no môžete si ich uchovať vo vzduchotesnej nádobe a na druhý deň trochu zohriať v mikrovlnke.

Zdieľať na
Zdieľaní