Recept na dnes: Ochutnajte krémové rizoto s cuketou, hráškom a zelenou fazuľkou

Talianske krémové rizoto s cuketou sa stane vašim obľúbeným letným jedlom (Zdroj: Freepik/weyo)

Rizoto je obľúbené a nenáročné jedlo, ktoré spoľahlivo zasýti na obed alebo na večeru. Podľa tohto receptu vykúzlite lahodné krémové rizoto na taliansky spôsob, ktoré obsahuje rôzne druhy letnej zeleniny. A hoci si na rozdiel od bežného rizota vyžaduje pri príprave viac pozornosti, po ochutnaní vynaložený čas určite neoľutujete.

Potrebujeme

  • 290 g ryže na rizoto (Arborio)
  • 1 stredne veľkú cuketu (asi 230g)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 PL olivového oleja
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 50 g hrášku
  • 50 g zelenej fazuľky
  • 40 g masla
  • 2 – 3 stonky čerstvého tymianu alebo bazalky
  • kôru z jedného citróna
  • 40 g strúhaného parmezánu
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia
  • 35 g restovaných píniových orieškov alebo šampiňónov (voliteľné)

Postup

Cuketu nakrájajte na kocky a zároveň pokrájajte cibuľu. 

Cuketu nakrájajte na kocky (Zdroj: Freepik/luboschlubny)

Vo väčšej hlbšej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a na strednom ohni ju asi 10 minút duste, kým nezmäkne.

Pridajte ryžu a asi 10 minút ju restujte. Dajte pozor, aby cibuľa ani ryža nezhnedli.

Ryžu s cibuľou približne desať minút opekajte (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Prilejte víno a miešajte, kým nevsiakne do ryže. Pridajte tymian (bazalku), čierne korenie a pretlačený cesnak. Vlejte prvú naberačku vývaru a miešajte, kým sa takmer nevsiakne. Vývar takto postupne pridávajte, až kým vám z neho nezostane zhruba za dve naberačky.

Potom pridajte cuketu, hrášok, fazuľku a citrónovú kôru. Premiešajte a znovu po naberačke pridajte zvyšný vývar.

Keď prilejete všetok vývar, vyberte tymian a vmiešajte maslo. Vypnite horák a primiešajte parmezán.

Rizoto podávajte čo najskôr. Porcie môžete ozdobiť napríklad opečenými šampiňónmi alebo píniovými orieškami.

Rizoto chutí najlepšie čerstvé (Zdroj: Freepik/weyo)

Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, thelastfoodblog.com
Odporúčame