Rizoto je obľúbené a nenáročné jedlo, ktoré spoľahlivo zasýti na obed alebo na večeru. Podľa tohto receptu vykúzlite lahodné krémové rizoto na taliansky spôsob, ktoré obsahuje rôzne druhy letnej zeleniny. A hoci si na rozdiel od bežného rizota vyžaduje pri príprave viac pozornosti, po ochutnaní vynaložený čas určite neoľutujete.
Potrebujeme
- 290 g ryže na rizoto (Arborio)
- 1 stredne veľkú cuketu (asi 230g)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 PL olivového oleja
- 100 ml bieleho suchého vína
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 1 väčší strúčik cesnaku
- 50 g hrášku
- 50 g zelenej fazuľky
- 40 g masla
- 2 – 3 stonky čerstvého tymianu alebo bazalky
- kôru z jedného citróna
- 40 g strúhaného parmezánu
- ¼ ČL mletého čierneho korenia
- 35 g restovaných píniových orieškov alebo šampiňónov (voliteľné)
Postup
Cuketu nakrájajte na kocky a zároveň pokrájajte cibuľu.
Vo väčšej hlbšej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a na strednom ohni ju asi 10 minút duste, kým nezmäkne.
Pridajte ryžu a asi 10 minút ju restujte. Dajte pozor, aby cibuľa ani ryža nezhnedli.
Prilejte víno a miešajte, kým nevsiakne do ryže. Pridajte tymian (bazalku), čierne korenie a pretlačený cesnak. Vlejte prvú naberačku vývaru a miešajte, kým sa takmer nevsiakne. Vývar takto postupne pridávajte, až kým vám z neho nezostane zhruba za dve naberačky.
Potom pridajte cuketu, hrášok, fazuľku a citrónovú kôru. Premiešajte a znovu po naberačke pridajte zvyšný vývar.
Keď prilejete všetok vývar, vyberte tymian a vmiešajte maslo. Vypnite horák a primiešajte parmezán.
Rizoto podávajte čo najskôr. Porcie môžete ozdobiť napríklad opečenými šampiňónmi alebo píniovými orieškami.
Zdieľať na