Pripomeňte si letné chute aj v zime: Cuketový slaný NÁKYP je skvelým tipom na rýchly obed

Slaný cuketový nákyp poteší vaše chuťové poháriky (Zdroj: Freepik/yuliyafurman)

Na obdobie prebytkov v záhrade si ešte pár mesiacov počkáme, no nič vám nebráni v tom, aby ste si pripomenuli chuť jednej zeleniny, ktorej je v lete požehnane. Reč je o cukete, ktorú šikovné gazdinky pripravujú na mnoho spôsobov. Po plackách, vyprážaných kúskoch, prívarkoch či dezertoch, je na rade slaný cuketový nákyp, ktorý si zamilujete. Ochutnajte ho už dnes a zaspomínajte si na leto aj počas chladných dní.

Potrebujete

  • 1 veľkú cuketu (cca 1 kg)
  • 1 PL oleja + olej na vymastenie formy
  • 2 veľké cibule
  • 250 g údeného mäsa
  • 6 vajec
  • 6 PL ovsených vločiek
  • 6 PL polohrubej múky + na vysypanie formy
  • 2 mrkvy
  • 100 g cheddaru, prípadne iného tvrdého syra
  • 2 PL opražených slnečnicových semiačok
  • soľ a korenie
  • obľúbené sušené bylinky (skvelo sa hodí petržlenová vňať, pažítka či bazalka)

Postup

  1. Cuketu rozkrojte na polovicu, olúpte ju a vyčistite od semienok.
  2. Následne ju nastrúhajte na hrubom strúhadle, posoľte a nechajte ju chvíľu odkvapkať z prebytočnej tekutiny.
  3. Medzitým na oleji orestujte cibuľu a na väčšie kocky nakrájané údené mäso. Dozlatista opraženú zmes nechajte následne vychladnúť.
  4. Vo veľkej miske premiešajte vajcia so soľou, korením a bylinkami, pridajte namleté ovsené vločky a múku.
  5. Do misky nahrubo nastrúhajte mrkvu a cheddar, pridajte opražené semienka a vychladnutú zmes z panvice.
  6. Z cukety ešte ručne vytlačte posledné zvyšky tekutiny a pridajte ju do misky k ostatným surovinám.
  7. Zmes dobre premiešajte a uložte na pekáč alebo plech s vyšším okrajom, ktorý si naolejujte a vysypte múkou.
  8. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 45 minút, kým nebude nákyp prepečený a zlatistý.
  9. Po dopečení ho nechajte aspoň 15 minút odležať, aby trochu stuhol a nerozpadol sa pri servírovaní.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame