Na obdobie prebytkov v záhrade si ešte pár mesiacov počkáme, no nič vám nebráni v tom, aby ste si pripomenuli chuť jednej zeleniny, ktorej je v lete požehnane. Reč je o cukete, ktorú šikovné gazdinky pripravujú na mnoho spôsobov. Po plackách, vyprážaných kúskoch, prívarkoch či dezertoch, je na rade slaný cuketový nákyp, ktorý si zamilujete. Ochutnajte ho už dnes a zaspomínajte si na leto aj počas chladných dní.
Potrebujete
- 1 veľkú cuketu (cca 1 kg)
- 1 PL oleja + olej na vymastenie formy
- 2 veľké cibule
- 250 g údeného mäsa
- 6 vajec
- 6 PL ovsených vločiek
- 6 PL polohrubej múky + na vysypanie formy
- 2 mrkvy
- 100 g cheddaru, prípadne iného tvrdého syra
- 2 PL opražených slnečnicových semiačok
- soľ a korenie
- obľúbené sušené bylinky (skvelo sa hodí petržlenová vňať, pažítka či bazalka)
Postup
- Cuketu rozkrojte na polovicu, olúpte ju a vyčistite od semienok.
- Následne ju nastrúhajte na hrubom strúhadle, posoľte a nechajte ju chvíľu odkvapkať z prebytočnej tekutiny.
- Medzitým na oleji orestujte cibuľu a na väčšie kocky nakrájané údené mäso. Dozlatista opraženú zmes nechajte následne vychladnúť.
- Vo veľkej miske premiešajte vajcia so soľou, korením a bylinkami, pridajte namleté ovsené vločky a múku.
- Do misky nahrubo nastrúhajte mrkvu a cheddar, pridajte opražené semienka a vychladnutú zmes z panvice.
- Z cukety ešte ručne vytlačte posledné zvyšky tekutiny a pridajte ju do misky k ostatným surovinám.
- Zmes dobre premiešajte a uložte na pekáč alebo plech s vyšším okrajom, ktorý si naolejujte a vysypte múkou.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia asi 45 minút, kým nebude nákyp prepečený a zlatistý.
- Po dopečení ho nechajte aspoň 15 minút odležať, aby trochu stuhol a nerozpadol sa pri servírovaní.
Zdieľať na