Odborníci odporúčajú denne zjesť aspoň 5 kúskov ovocia a zeleniny. Niekedy je to náročná úloha. Ako užitočné riešenie sa nám ponúkajú šťavy z čerstvých plodov. Nášmu telu poskytujú veľa vitamínov, minerálov a ďalších živín. Pri ich konzumácii je však dôležité dbať na určité pravidlá, aby sme z nich mohli vyťažiť maximum pre naše zdravie.
Kedy a ako ich konzumovať?
1. Čím skôr, tým lepšie: Pripravujte ich tesne pred konzumáciou. Už po niekoľkých minútach sa biologicky aktívne látky začínajú rozkladať, preto šťavu vypite čo najskôr. Ak nevládzete, pokvapkajte ju citrónovou šťavou, prikryte a dajte do chladničky.
2. Aspoň pol hodiny pred jedlom: V prázdnom žalúdku sa šťava rýchlo vstrebe a ihneď sa začne podieľať na biochemických procesoch. Po jedle už nie je taká užitočná. Zmiešaná s jedlom spôsobuje vylúčenie veľkého množstva plynov v črevnom trakte.
3. Záleží na zložení: Čisté ovocné a šťavy s väčším podielom sladkej zložky než zeleninovej si doprajte radšej dopoludnia. Zeleninové šťavy a ich kombinácie s kyslejším ovocím môžete piť aj popoludní alebo večer. Obsahujú menej cukru.
4. Pozor na zuby: Mali by ste ich piť cez slamku a potom si ústa vypláchnuť vodou. Obsahujú totiž veľa organických kyselín, ktoré rozleptávajú zubnú sklovinu. Pri pravidelnej konzumácii znižujú jej tvrdosť.
Mohlo by vás zaujať: Detox v podobe zeleninových a ovocných štiav: Naozaj naše telo prečistí?
Úskalia chýbajúcej vlákniny
Celý kus ovocia treba pohrýzť a požuť. Väčšinou dobre zasýti a je ťažké zjesť ho veľa. Cukor je v ňom pospájaný štruktúrou vlákniny, ktorá spomaľuje jeho vstrebávanie. Vďaka tomu je poslaný do pečene postupne, v malých dávkach. Tak ho môže jednoducho metabolizovať. Ak vypijete pohár ovocnej šťavy, je to akoby ste zjedli naraz viac kúskov ovocia, ale bez vlákniny. Množstvo cukru je absorbované a poslané do pečene veľmi rýchlo. Značné množstvá ovocného cukru – fruktózy – dokáže metabolizovať, no ak dostane viac, ako je schopná zvládnuť, táto časť sa hneď premieňa na tuk.
Náš tip: Ovocnú šťavu zrieďte s vodou alebo minerálkou. Nevypijete tak veľký podiel fruktózovej zložky, no chuť si vychutnáte takmer bez zmeny.
Má smoothie v niečom navrch?
Na rozdiel od šťavy získanej odšťavovaním plodov, smoothie sa pripravuje rozmixovaním plodov s celou dužinou. Nedochádza tým k odstraňovaniu vlákniny. Práve tá spomaľuje vstrebávanie fruktózy, teda vydržíme dlhšie sýti. Hlavným problémom oboch produktov je privysoký obsah fruktózy. Pripravujeme ich z niekoľkých kusov ovocia či zeleniny, ktoré by sme celé sotva zjedli naraz. Dôsledkom sú často tráviace ťažkosti, hnačky a plynatosť.
Mohlo by vás zaujať: Predvianočná kúra ovocnými šťavami: Prečistia organizmus aj pomôžu schudnúť
Odporúčania na záver
Denná dávka závisí najmä od celkového kalorického príjmu a fyzickej aktivity jednotlivca. Pre dospelého to môžu byť 2-3 dcl ovocnej šťavy alebo 3-4 dcl zeleninovej šťavy denne. Odporúča sa zriediť ich s čistou či minerálnou vodou.
Pri rozhodovaní sa koľko štiav zaradiť do jedálnička je nevyhnutné zvážiť všetky výhody aj nevýhody. Malé dávky ovocnej šťavy nemusia spôsobiť závažné ťažkosti zdravým, štíhlym a aktívnym ľuďom. Avšak môžu byť úplnou pohromou pre obéznych a ľudí s metabolickými problémami. Rast spotreby fruktózy v posledných desaťročiach súvisí s nástupom epidémie obezity.
Dávajte prednosť zeleninovým šťavám a smoothies. Ak odšťavujete ovocie, potom také, s čo najnižším podielom cukru. Ovocné šťavy používajte ako rýchly zdroj energie, napríklad pri športovaní. Plodiny sa snažte jesť najmä vcelku: obsahujú menej cukru, veľa vlákniny a ďalších živín. Pôsobia v celom komplexe látok a organizmus ich lepšie zužitkuje.
Ako často si ovocné šťavy doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.