Recept na dnes: Pripravte si poctivé domáce rezance do vývaru ako od babičky!

Skladovať ich odporúčame v uzavretej papierovej krabici alebo v uzatvárateľných sklenených nádobách (Zdroj: Freepik/cookie_studio)

Dnešná rýchla doba už upúšťa od výroby domácich poctivých dobrôt. Mnohé gazdiné v snahe ušetriť čas siahajú po hotových výrobkoch, najmä čo sa cestovín týka. Zriedkavo sa v domácnostiach poctivo ručne krájajú rezance do nedeľného vývaru. Ak sa tiež odhodlávate pripraviť pre rodinku poctivé rezance, skúste náš recept, s ktorým sa vám zaiste podaria.

Potrebujeme (na 2 porcie)

  • 1 vajce
  • 100 gramov polohrubej alebo hrubej múky

Tip: Ak chcete robiť rezance vo väčšom množstve, pripravte si 15 vajec a 1 kg múky. Takéto množstvo vám vydrží aj na viac týždňov. Skladovať ich odporúčame v uzavretej papierovej krabici alebo v uzatvárateľných sklenených nádobách.

Postup

  1. Ak máte možnosť, použite domáce vajíčka. Hoci sa recept dá pripraviť aj z kupovaných, vaše rezance nebudú mať takú krásnu žltú farbu. Každé vajíčko je iné, preto bude ťažšie odhadnúť množstvo múky, ktoré spotrebujete – v recepte sa predpokladá použitie vajíčka bežnej veľkosti (okolo 55-60 gramov).
  2. Do misky si pripravte a preosejte 100 gramov vami zvolenej múky. My odporúčame použiť hrubú, rezance chutia o niečo lepšie.
  3. Vajíčko si rozbite do jamky v múke na pracovnej ploche. Môžete ho zľahka rozšľahať v hrnčeku, aby sa vám s ním ľahšie pracovalo.
  4. V prípade, že máte vajíčko väčšie, pridajte múku podľa potreby. Pokiaľ sa rezance nechystáte sušiť a skladovať, pokojne pridajte do cesta aj soľ. Pri skladovaní by mohla spôsobiť zvlhnutie cestovín.
  5. Cesto spracujte ručne. Malo by byť hladké a vláčne, nemalo by sa lepiť.
  6. Ideme na vaľkanie – čím tenšie cesto vyvaľkáte, tým chutnejšie a tenšie rezance pripravíte. Vaľkajte až do takmer priesvitnej placky!
  7. Cesto rozkrájajte na pruhy široké asi 3 centimetre a nechajte ho na doske obschnúť.
  8. Následne si pruhy uložte cez seba a ostrým nožom krájajte čo najtenšie kúsky. Pokiaľ máte strojček na výrobu rezancov, uľahčíte si tento krok!
  9. Hotové rezance vhoďte do vriacej vody na 5 minút, sceďte ich a pridajte do polievky. Rezance sú pripravené na konzumáciu, dobrú chuť!
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Rýchle cestoviny z jedného hrnca s krémovou omáčkou zachránia nejednu večeru!

Sledujte nás aj na Instagrame

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame