Dnešná rýchla doba už upúšťa od výroby domácich poctivých dobrôt. Mnohé gazdiné v snahe ušetriť čas siahajú po hotových výrobkoch, najmä čo sa cestovín týka. Zriedkavo sa v domácnostiach poctivo ručne krájajú rezance do nedeľného vývaru. Ak sa tiež odhodlávate pripraviť pre rodinku poctivé rezance, skúste náš recept, s ktorým sa vám zaiste podaria.
Potrebujeme (na 2 porcie)
- 1 vajce
- 100 gramov polohrubej alebo hrubej múky
Tip: Ak chcete robiť rezance vo väčšom množstve, pripravte si 15 vajec a 1 kg múky. Takéto množstvo vám vydrží aj na viac týždňov. Skladovať ich odporúčame v uzavretej papierovej krabici alebo v uzatvárateľných sklenených nádobách.
Postup
- Ak máte možnosť, použite domáce vajíčka. Hoci sa recept dá pripraviť aj z kupovaných, vaše rezance nebudú mať takú krásnu žltú farbu. Každé vajíčko je iné, preto bude ťažšie odhadnúť množstvo múky, ktoré spotrebujete – v recepte sa predpokladá použitie vajíčka bežnej veľkosti (okolo 55-60 gramov).
- Do misky si pripravte a preosejte 100 gramov vami zvolenej múky. My odporúčame použiť hrubú, rezance chutia o niečo lepšie.
- Vajíčko si rozbite do jamky v múke na pracovnej ploche. Môžete ho zľahka rozšľahať v hrnčeku, aby sa vám s ním ľahšie pracovalo.
- V prípade, že máte vajíčko väčšie, pridajte múku podľa potreby. Pokiaľ sa rezance nechystáte sušiť a skladovať, pokojne pridajte do cesta aj soľ. Pri skladovaní by mohla spôsobiť zvlhnutie cestovín.
- Cesto spracujte ručne. Malo by byť hladké a vláčne, nemalo by sa lepiť.
- Ideme na vaľkanie – čím tenšie cesto vyvaľkáte, tým chutnejšie a tenšie rezance pripravíte. Vaľkajte až do takmer priesvitnej placky!
- Cesto rozkrájajte na pruhy široké asi 3 centimetre a nechajte ho na doske obschnúť.
- Následne si pruhy uložte cez seba a ostrým nožom krájajte čo najtenšie kúsky. Pokiaľ máte strojček na výrobu rezancov, uľahčíte si tento krok!
- Hotové rezance vhoďte do vriacej vody na 5 minút, sceďte ich a pridajte do polievky. Rezance sú pripravené na konzumáciu, dobrú chuť!
Zdieľať na