Pre mnohých evokuje hrachová kaša (alebo prívarok) spomienky na detstvo. Dni u babičky, ktorá s láskou chystala obed, vám už nevrátime, no recept na fantastickú hrachovú kašu vám ponúknuť môžeme. Skúste si ju pripraviť aj vy a týmto tradičným jedlom si spríjemnite chladné a sychravé jesenné dni.
Potrebujete
- 500 g žltého sušeného hrachu
- 1,5 litra vody
- 2 ČL soli
- mleté čierne korenie
- 1 cibuľu
- 200 ml mlieka
- 30 g hladkej múky
- 4 strúčiky cesnaku
- opraženú slaninku, cibuľku alebo údenú šunku na dozdobenie
Postup
- Hrach dôkladne preberieme, odstránime pripadné nečistoty a poriadne ho premyjeme.
- Dáme ho do hrnca s vodou a necháme variť. Dochutíme soľou a korením.
- Varíme do zmäknutia asi 1 hodinu, po uvarení hrach dobre rozmixujeme.
- V mlieku rozmiešame hladkú múku, prilejeme k hrachu a prevaríme.
- Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a podľa chuti ešte dosolíme.
- Kašu podávame s opraženou cibuľkou, slaninkou alebo plátkom údenej šunky. Nezabudnite ani na dobrý (ideálne domáci) chlebík.
Zdieľať na