Nakladaná kapusta je vitamínová bomba: Naložte si ju podľa nášho receptu, do Vianoc ju stíhate!

Kapusta v ruke nad miskou

Domáca kvasená kyslá kapusta je najlepšia a najzdravšia (Zdroj: GettyImages)

Jeseň a zima sú ideálne obdobia, kedy si ju môžete dopriať aj každý deň. Je dostupná a má ju rád snáď každý. Reč je o kyslej kapuste. Tá v sebe ukrýva všetky benefity čerstvej kapusty a procesom fermentácie sa mnohé z nich dokonca ešte umocňujú. Čím si zaslúžila toľkú pozornosť?

Dlhodobo udržuje množstvo živín

Vďaka procesu fermentácie sa nielenže predlžuje doba, počas ktorej môžeme kapustu konzumovať, zároveň sa na vysokých hodnotách udržuje aj množstvo živín. Kyslá kapusta obsahuje vysokú dávku vitamínov C a K, draslík, vápnik, selén aj železo. Pri fermentácii sa kvasinky a baktérie začnú podieľať na rozklade prirodzene obsiahnutých cukrov v kapuste a vznikajú v nej podmienky, ktoré podporujú rast prospešných probiotík a práve ich prítomnosť je jednou z najväčších predností kyslej kapusty.

Vzpruha po chorobe

Podľa výskumného článku z roku 2018 táto fermentovaná potravina ukrýva milióny živých baktérií, ktoré obnovujú črevnú flóru, ničia patogény a podporujú vstrebávanie kľúčových živín. Zloženie črevnej mikroflóry pritom priamo vplýva na náš imunitný systém. Vyskúšajte jej silu, ak ste práve doužívali antibiotiká. Strava, ktorá obsahuje kyslú kapustu, totiž napomáha obnoviť narušenú mikroflóru a podporiť obranyschopnosť.

Pomoc pre choré črevá

Kyslá kapusta je obzvlášť prospešná pre ľudí, ktorých trápi syndróm dráždivého čreva, alebo zápalové poruchy čriev. V klinickej štúdii z roku 2015 publikovanej v časopise World Journal of Gastroenterology boli u pacientov so syndrómom dráždivého čreva, ktorí užívali probiotiká, zaznamenané výrazné pozitívne zmeny. Menej ich trápili bolesti brucha, nadúvanie a s tým súviselo aj celkové zlepšenie kvality života.


Mohlo by vás zaujať: Nestojí takmer nič a má cenu zlata! Kyslá kapusta je ideálnym zdrojom vitamínov


Pre ochranu mozgu

O čom sa už vie menej, sú jej ochranné účinky na nervovú sústav. Kyslá kapusta je jedným z najlepších potravinových zdrojov probiotík Lactobacillus plantarum, L. brevis a Lu. mesenteroides. Podľa správy zverejnenej v roku 2016 môžu tieto živé mikroorganizmy vylepšovať mozgové schopnosti, vrátane udržania dobrej pamäte. Produkujú totiž mastné kyseliny, ktoré poskytujú ochranu mozgu pred oxidačným poškodením a keďže podporujú uvoľňovanie serotonínu dokonca vylepšujú náladu.

Pozor na množstvo soli a histamín

Konzumácia kyslej kapusty má isté limity. Pri jej príprave sa totiž používa soľ a v prípade kupovanej kyslej kapusty väčšinou aj zdraviu škodlivé konzervanty. Už jedna šálka kyslej kapusty pokryje približne polovičnú dennú dávku soli. So soľou opatrne, najmä ak máte problémy so srdcovo-cievnymi ochoreniami a vysokým tlakom.

Ďalšou nevýhodou zrejúcich potravín je histamín. V kyslej kapuste je vyššie množstvo histamínu, čo môže u ľudí s histamínovou intoleranciou spôsobiť vážne problémy. Rovnako tak by sa kyslej kapusty mali vzdať aj ľudia, ktorých trápia ochorenia žlčníka a pankreasu.


Mohlo by vás zaujať: Vitamínová bomba menom kvasená kapusta: Tu sú tipy, ako si doma vyrobiť tú naj!


Domáca je najlepšia

Na prípravu domácej kvasenej kyslej kapusty budeme potrebovať:

– súdok
– 10 kg bielej hlávkovej kapusty
– 200 g soli
– 20 guľôčok čierneho korenia
– 10 bobkových listov
– 1 PL celej rasce
– 4 malé jabĺčka
– 5 stredne veľkých cibúľ.

Poznámka: Ak chcete menšie množstvo, pomery sa dajú ľahko upraviť

Postup:

Kapustu nakrájame/nastrúhame na tenké 1,5 – 2 mm rezance. Cibuľu nakrájame natenko a premiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Pridáme do kapusty, premiešame a chvíľu necháme odstáť.

Na spodok súdka vložíme jabĺčka, mali by byť zdravé, bez viditeľných poškodení. Pri nakladaní kapustu dôkladne pritláčame, aby v súdku nezostával vzduch. Súdok plníme približne do troch štvrtín objemu, pretože kapusta púšťa šťavu.

Keď sme hotoví, vrchnú vrstvu kapusty zaťažíme. Súdok zatvoríme a drážku na vrchnáku zalejeme vodou, aby dnu neprenikal vzduch. Z času na čas vodu dolejeme a necháme kvasiť 3 – 4 týždne v miestnosti s teplotou minimálne 22 °C.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close