Nestojí takmer nič a má cenu zlata! Kyslá kapusta je ideálnym zdrojom vitamínov

kyslá kapusta

Kyslá kapusta je pre nadchádzajúce chladné mesiace ideálnym zdrojom vitamínov (Zdroj: GettyImages)

Voňavá kapustnica či nadýchané teplé kapustníky. Áno, jeseň je tu a s ňou aj chrumkavá kyslá kapusta. Či už máte tú svoju v ručne natlačenom súdku, alebo si radšej kúpite len toľko, koľko potrebujete, ak ste jej milovníkom, robíte pre svoje telo rozhodne dobre!

Všeliek plný vitamínov

Kyslá kapusta je pre ľudský organizmus vynikajúcim zdrojom vitamínov, ktoré sú obzvlášť potrebné práve počas zimných mesiacov. Možno vás prekvapí, no kapusta sa pestovala už v starovekom Grécku či v Rímskej ríši. Tam bola považovaná za všeliek.

Typická kyslá chuť kvasenej kapusty je zapríčinená kyselinou mliečnou. Tá vzniká kvasením cukrov a pôsobením baktérií mliečneho kvasenia. Kyslá kapusta dokonca obsahuje viac vitamínov ako čerstvá kapusta. Je bohatá najmä na betakarotén, vitamín C a mnohé minerálne látky. Obsahuje tiež kyselinu listovú, vitamín B9 a vlákninu. Už 200 gramov pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie.

Zlepší viac než trávenie

„Mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v kapuste, podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a tie uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a využitie vitamínov skupiny B. Dnešná moderná spoločnosť je závislá od cukru, a preto už kyslá kapusta nepatrí medzi obľúbené potraviny. Veľa ľudí uprednostňuje výživové doplnky, len aby sa nenútili jesť to, čo im nechutí,“ hovorí Zuzana Klinčáková z bratislavského RÚVZ.

Odborníci z radov RÚVZ tvrdia, že jej konzumácia znižuje hladinu cukru v krvi, má protizápalové a antibiotické účinky a dokonca pozitívne bojuje aj proti rakovinotvorným bunkám či samotným nádorovým ochoreniam. Okrem vyššie spomenutých výhod, je momentálne skvelým sezónnym produktom, ktorý si môžete zadovážiť z lokálnych zdrojov. My vám prinášame malú inšpiráciu, ako vykúzliť z kyslej kapusty niečo nové a možno prekvapiť aj návštevu.

Lístkové koláčiky s kyslou kapustou a slaninkou

Budeme potrebovať:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 400g kyslej kapusty
  • 1 cibuľu
  • slaninku podľa chuti

Postup:

  1. Nakrájanú slaninku dáme pražiť na panvicu. Pridáme cibuľu, spolu chvíľu restujeme. Následne pridáme kyslú kapustu a spolu dusíme do zmäknutia.
  2. Rozprestrieme lístkové cesto a rozkrájame ho na rovnomerné štvorce, na ktoré rozdelíme pripravenú kapustovú zmes. Kraje lístkového cesta následne spojíme. Vzniknú nám miniatúrne plnené rožteky.
  3. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 20 minút – do zlatista.

Tip gazdinej: Rožteky môžete pred vložením do rúry potrieť rozmiešaným vajíčkom, prípadne posypať rascou. Dobrú chuť!

Zdroj: TASR
Odporúčame