Špagety puttanesca sú tak slávne a pritom na ich prípravu potrebujeme iba zopár základných surovín. Spoločne dodajú nezameniteľnú chuť obľúbenej omáčke s paradajkovým základom.
Slávny recept má niekoľko verzií, ktoré súperia o pôvod a je naozaj ťažké dopátrať sa, ktorá verzia je prvá a originálna. Jedna verzia však tvrdí, že sa zrodili v prostredí neapolských nevestincov a predstavovali rýchlo pripravené jedlo. A čo teda znamená pomenovanie puttanesca? Toto slovo sa v taliančine používa na označenie prostitútky. Novšie verzie príbehu týchto špagiet však hovoria o šéfkuchárovi menom Sandro Petti, ktorý ich uvaril pre svojich priateľov. Verte, čomu chcete, ale ich chuť si rozhodne doprajte.
Potrebujeme
- 3 PL olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku najemno nakrájané
- 6 sardelových filiet v oleji
- 1 ČL vločiek sušenej červenej papriky
- 800 g lúpaných paradajok z konzervy
- 170 g olív kalamata
- 115 g precedených kapár
- 500 g špagiet
- ¼ šálky čerstvých bazalkových lístkov
- 2 PL nastrúhaného parmezánu
Postup
- Vo väčšej panvici zohrejeme olivový olej a pridáme cesnak, sardely a vločky červenej papriky. Restujeme 4 až 5 minút na strednom ohni, kým cesnak začne hnednúť a sardely sa začnú rozpadať.
- Potom pridáme paradajky z konzerv aj so šťavou a varíme 5 až 10 minút, aby sa omáčka zahustila. Pridáme kapary a nakrájané olivy a premiešame.
- Kým sa omáčka varí, dáme variť aj osolenú vodu na špagety. Do vriacej vody vysypeme špagety a varíme o 2 minúty menej, ako je uvedené na ich obale.
- Uvarené a precedené cestoviny vmiešame do paradajkovej omáčky a spoločne povaríme 2 minúty.
- Špagety puttanesca servírujeme s lístkami bazalky a posypané nastrúhaným parmezánom.
Zdieľať na