Kto by odolal jeho jemnej medovej chuti? Reč je o obľúbenom dezerte, ktorý si získal srdcia viacerých. Ak aj vy milujete Marlenku a hľadáte dobrý, no nenáročný recept, ste na správnej adrese. Tento postup zvládnete ľavou zadnou a výsledok je ohromujúci. Pripravte si ju ako víkendovú maškrtu alebo pohostenie pre návštevu.
Potrebujeme
Cesto
- 160 g masla
- 180 g medu
- 1,5 lyžičky jedlej sódy
- 4 vajcia
- štipka soli
- 150 g práškového cukru
- 250 g polohrubej múky
Krém
- 700 g kyslej smotany
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup
- Zoberieme si väčší hrniec, aby hmota nepretiekla cez okraj – po pridaní sódy začne maslo s medom vrieť. Maslo a med dáme roztopiť do hrnca, keď začne vrieť, pridáme jedlú sódu.
- Miešame asi dve minúty, kým hmota nezíska peknú hnedú farbu a odstavíme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vajíčka vymiešame s práškovým cukrom a štipkou soli do peny, zašľaháme vychladnutú medovú hmotu a vymiešame.
- Na záver pridáme preosiatu múku a premiešame. Pripravené cesto nalejeme na plech s papierom na pečenie (42×32 cm) a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť, kraje odkrojíme a odložíme bokom (pomocou mixéra rozmixujeme na prášok – budeme sypať na vrch a boky).
- Následne cesto prekrojíme na polovicu a opatrne prekrojíme cestá aj pozdĺžne. Dostaneme 4 ks, ktoré striedavo ukladáme na seba s pripraveným krémom.
- Krém si pripravíme úplne jednoducho – kyslú smotanu vyšľaháme s cukrom a vanilkou do peny.
- Hotový koláčik posypeme zvyškami cesta (vrch aj boky) a odložíme do chladničky.
Zdieľať na