Rýchly recept na známy medový múčnik: Marlenku bez vaľkania zvládnete ľavou zadnou

Pripravte si Marlenku ako víkendovú maškrtu alebo pohostenie pre návštevu (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Kto by odolal jeho jemnej medovej chuti? Reč je o obľúbenom dezerte, ktorý si získal srdcia viacerých. Ak aj vy milujete Marlenku a hľadáte dobrý, no nenáročný recept, ste na správnej adrese. Tento postup zvládnete ľavou zadnou a výsledok je ohromujúci. Pripravte si ju ako víkendovú maškrtu alebo pohostenie pre návštevu.

Potrebujeme

Cesto

  • 160 g masla
  • 180 g medu
  • 1,5 lyžičky jedlej sódy
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 150 g práškového cukru
  • 250 g polohrubej múky

Krém

  • 700 g kyslej smotany
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup

  1. Zoberieme si väčší hrniec, aby hmota nepretiekla cez okraj – po pridaní sódy začne maslo s medom vrieť. Maslo a med dáme roztopiť do hrnca, keď začne vrieť, pridáme jedlú sódu.
  2. Miešame asi dve minúty, kým hmota nezíska peknú hnedú farbu a odstavíme. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. 
  3. Vajíčka vymiešame s práškovým cukrom a štipkou soli do peny, zašľaháme vychladnutú medovú hmotu a vymiešame.
  4. Na záver pridáme preosiatu múku a premiešame. Pripravené cesto nalejeme na plech s papierom na pečenie (42×32 cm) a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
  5. Po upečení necháme vychladnúť, kraje odkrojíme a odložíme bokom (pomocou mixéra rozmixujeme na prášok – budeme sypať na vrch a boky).
  6. Následne cesto prekrojíme na polovicu a opatrne prekrojíme cestá aj pozdĺžne. Dostaneme 4 ks, ktoré striedavo ukladáme na seba s pripraveným krémom. 
  7. Krém si pripravíme úplne jednoducho – kyslú smotanu vyšľaháme s cukrom a vanilkou do peny.
  8. Hotový koláčik posypeme zvyškami cesta (vrch aj boky) a odložíme do chladničky.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame