Patríte medzi milovníkov kávy? Potom vás určite zaujme nasledujúci recept na kávové cupcakes. Ich príprava je naozaj jednoduchá a navyše do nich budete potrebovať suroviny, ktoré už možno máte všetky doma. Nad ich vláčnosťou a bohatou chuťou kávy sa budete priam rozplývať.
Potrebujeme
- 115 g zmäknutého masla
- 100 g bieleho cukru
- 110 gramov trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 PL instantného espressa
- 190 g hladkej múky
- 120 ml mlieka
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
Na kávový krém
- 230 g masla izbovej teploty
- 1 konzervu kondenzovaného mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL soli
- 2 ČL instantného espressa
Postup
- Rúru rozohrejte na 180 °C a plech na 12 muffinov vysteľte košíčkami
- Maslo s oboma cukrami vyšľahajte, kým nebude ľahké a nadýchané.
- Pridajte vajce a vanilkový extrakt a zašľahajte mixérom.
- Do ďalšej misky preosejte múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ. Trochu premiešajte. Polovicu múčnej zmesi vsypte do cesta a pomaly mixérom všľahajte, aby sa všetky suroviny skombinovali, no neprešľahali.
- Instantnú kávu rozpusťte v mlieku, ktoré mixérom zapracujte do cesta.
- Do cesta vsypte zvyšok múčnej zmesi a prešľahajte, aby sa suroviny spojili.
- Lyžicou rozdeľte cesto do pripravených košíčkov a pečte zhruba 18 minút, kým vám na špajdli nezostanú už len vláčne odrobinky. Vrch upečených košíčkov by mal po ľahkom zatlačení znovu vystúpiť.
- Na krém šľahajte maslo na vysokých otáčkach asi 5 minút. Malo by byť belšie a hodvábne jemné.
- V troške vody rozpustite kávu a pridajte ju spolu s vanilkovým extraktom a soľou k maslu. Šľahajte ešte minútu.
- Kondenzované mlieko prišľahávajte postupne v menších dávkach. Keď spotrebujete všetko mlieko, šľahajte krém ešte minútu. Krém by mal tvoriť pevné špičky.
- Ak by bol krém príliš riedky, dajte ho na desať minút do chladničky alebo pridajte zopár lyžíc práškového cukru, ktorý ho zahustí.
- Na vychladnuté cupcakes naneste krém. Použiť môžete obyčajnú lyžicu alebo zdobiace vrecko.
- Cupcakes pred podávaním ozdobte kávovými zrnkami a posyte instantnou kávou.
Tip: Cesto sa vám do košíčkov bude ľahšie rozdeľovať pomocou naberačky na zmrzlinu.
Sledujte náš Instagram
Zdieľať na