Recept na dnes: Neodolateľné koláčiky s hodvábne jemným krémom očaria nielen milovníkov kávy

Výnimočné koláčiky budete mať zanedlho na stole (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Patríte medzi milovníkov kávy? Potom vás určite zaujme nasledujúci recept na kávové cupcakes. Ich príprava je naozaj jednoduchá a navyše do nich budete potrebovať suroviny, ktoré už možno máte všetky doma. Nad ich vláčnosťou a bohatou chuťou kávy sa budete priam rozplývať.

Potrebujeme

  • 115 g zmäknutého masla
  • 100 g bieleho cukru
  • 110 gramov trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 PL instantného espressa
  • 190 g hladkej múky
  • 120 ml mlieka
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL soli

Na kávový krém

  • 230 g masla izbovej teploty
  • 1 konzervu kondenzovaného mlieka
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL soli
  • 2 ČL instantného espressa

Postup

  1. Rúru rozohrejte na 180 °C a plech na 12 muffinov vysteľte košíčkami
  2. Maslo s oboma cukrami vyšľahajte, kým nebude ľahké a nadýchané.
  3. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a zašľahajte mixérom.
  4. Do ďalšej misky preosejte múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ. Trochu premiešajte. Polovicu múčnej zmesi vsypte do cesta a pomaly mixérom všľahajte, aby sa všetky suroviny skombinovali, no neprešľahali.
  5. Instantnú kávu rozpusťte v mlieku, ktoré mixérom zapracujte do cesta.
  6. Do cesta vsypte zvyšok múčnej zmesi a prešľahajte, aby sa suroviny spojili.
  7. Lyžicou rozdeľte cesto do pripravených košíčkov a pečte zhruba 18 minút, kým vám na špajdli nezostanú už len vláčne odrobinky. Vrch upečených košíčkov by mal po ľahkom zatlačení znovu vystúpiť.
  8. Na krém šľahajte maslo na vysokých otáčkach asi 5 minút. Malo by byť belšie a hodvábne jemné.
  9. V troške vody rozpustite kávu a pridajte ju spolu s vanilkovým extraktom a soľou k maslu. Šľahajte ešte minútu.
  10. Kondenzované mlieko prišľahávajte postupne v menších dávkach. Keď spotrebujete všetko mlieko, šľahajte krém ešte minútu. Krém by mal tvoriť pevné špičky.
  11. Ak by bol krém príliš riedky, dajte ho na desať minút do chladničky alebo pridajte zopár lyžíc práškového cukru, ktorý ho zahustí.
  12. Na vychladnuté cupcakes naneste krém. Použiť môžete obyčajnú lyžicu alebo zdobiace vrecko.
  13. Cupcakes pred podávaním ozdobte kávovými zrnkami a posyte instantnou kávou.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Vlastné perníkové korenie? Vyrobte si ho s nami, nie je to zložité a koláčiky budú chutiť ešte lepšie!

Tip: Cesto sa vám do košíčkov bude ľahšie rozdeľovať pomocou naberačky na zmrzlinu.
Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, bonnibakery.com
Odporúčame