Recept na dnes: Korenený mrkvový šalát – tejto prílohy sa nebudete vedieť dojesť!

ingrediencie na korenený mrkvový šalát

Špeciálna zálievka dodáva šalátu jedinečnú chuť (Zdroj: Freepik/KamranAydinov)

Jemne pikantný korenený mrkvový šalát je perfektnou prílohou takmer ku všetkým jedlám, najmä ku grilovaným a opekaným mäsám alebo rybám. Nechajte sa zlákať zaujímavou chuťou zálievky inšpirovanou kórejskou kuchyňou. V chladničke vydrží až tri dni, ale bez povšimnutia ho v nej tak dlho sotva necháte, určite vám zachutí. Vyskúšajte a presvedčte sa sami.

Potrebujeme

  • 450 g čerstvej a očistenej mrkvy
  • 1 ČL soli
  • 1 PL cukru
  • 1 PL červeného vínneho octu
  • 1 až 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 PL rastlinného oleja
  • ½ stredne veľkej červenej cibule nakrájanej nadrobno
  • 1 ČL podrvených koriandrových semienok
  • ½ ČL mletej kajenskej papriky

Postup

  1. Mrkvu nastrúhame, ideálne na dlhšie kúsky alebo ju nakrájame na tenké rezančeky julienne.
  2. Na panvicu dáme olej a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu, koriandrové semienka a kajenskú papriku. Restujeme na jemnom plameni asi 10 minút, kým cibuľa nezačne karamelizovať.
  3. V miske zmiešame soľ, cukor, červený vínny ocot a prelisovaný cesnak. Do zálievky vmiešame nastrúhanú mrkvu a cibuľu s koreninami.
  4. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Korenený mrkvový šalát necháme v chladničke aspoň 2 až 3 hodiny odležať a podávame.

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku

Zdroj: Plnielanu.sk, Vikalinka.com
Odporúčame