Kuracie mäso je obľúbeným pilierom našich kuchýň. Ponúka takmer nevyčerpateľné možnosti prípravy – od varenia, dusenia, pečenia, až po vyprážanie. Ak už však máte dosť typických pokrmov, ktoré „točíte“ stále dookola, možno vás inšpirujeme dnešným receptom, ktorý v sebe nesie závan jemného orientu. Lahodná a krémová omáčka s kokosovým mliekom a jemnými arašidovými tónmi ulahodí aj tomu najväčšiemu labužníkovi.
Potrebujete
(na 4 porcie)
- 600 g kuracích pŕs
- 1 PL škrobu
- 1 PL arašidového oleja
- 1 PL prepusteného masla (ghee)
- 2 menšie červené papriky
- 1 menšiu cibuľku
- 3 strúčiky cesnaku
- asi 2 cm kúsok zázvoru
- 1 ks chilli papričky
- 300 ml kuracieho vývaru
- 400 ml kokosového mlieka v plechovke
- 120 g jemného arašidového masla
- 2 PL sójovej omáčky
- šťavu z polovice limetky
- 2 PL rybacej omáčky
- soľ
Servírovanie
- uvarenú ryžu alebo čínske rezance
- arašidy
- koriander alebo inú aromatickú bylinu podľa chuti
- jarnú cibuľku
- chilli vločky a limetku na dochutenie
Postup
- Mäso pokrájajte na rovnomerné menšie kúsky, ktoré obaľte v škrobe.
- Do väčšieho hrnca pridajte olej a prepustené maslo, nechajte ich rozpáliť a pridajte mäso, ktoré orestujte niekoľko minút z každej strany a následne ich vyberte na tanier.
- V tom istom hrnci osmažte najemno nakrájanú cibuľu a tenké prúžky papriky. Za občasného miešania ich opekajte do zmäknutia asi 10 minút a potom pridajte na krátku chvíľu plátky cesnaku a zázvoru, aby zmes prevoňali.
- Do zmesi pridajte vývar, kokosové mlieko a arašidové maslo. Dochuťte soľou a priveďte k varu.
- Do pripravenej omáčky vráťte opražené mäsko a nechajte aspoň 15 minút jemne prebublať, kým mäso nie je hotové a omáčka ľahko nezhustne.
- Po odstavení dochuťte sójovou a rybacou omáčkou, limetkou, prípadne soľou.
- Servírujte s ryžou alebo rezancami, pridajte nahrubo nasekané a na suchej panvici opražené arašidy, posypte nasekanou jarnou cibuľkou a bylinkami.
Zdieľať na