Lahodné dezerty máme radi asi všetci. Pokiaľ ste milovníkom maku a chrumkavosti, určite si zamilujete aj tento koláčik, ktorý je nenáročný na prípravu, no jeho chuť je grandiózna. Zaujímavá kombinácia mandlí, maku a lahodnej krémovej náplne očarí nielen vašich domácich maškrtníkov, ale aj každú návštevu. Pripravte si ho spolu s nami a uvidíte, že to neoľutujete…
Potrebujeme
Korpus
- 100 g masla + trošku na vymastenie formy
- 100 g mandľovej múky
- 100 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 1 väčšie vajce
Plnka
- 500 g krémového smotanového syra (typu cream cheese)
- 2 veľké vajcia
- 6 PL kyslej smotany
- 50 g kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL citrónovej kôry
- 150 g mletého maku
Postup
- Začnite prípravou korpusu. Maslo nakrájajte na menšie kúsky a spolu s mandľami, múkou a cukrom ho dobre premiešajte.
- Do hmoty pridajte vajíčko a vypracujte hladké cesto, ktoré necháte oddýchnuť aspoň hodinku v chladničke.
- Rozohrejte si rúru na 160 stupňov Celzia a vymastite si maslom formu v priemere 24 centimetrov.
- Do pripravenej formy natlačte cesto a potiahnite ho až ku okrajom. Dno zaťažte a dajte piecť asi na 15 minút, kým cesto mierne zozlatne.
- Medzitým si vo väčšej miske zmiešajte ingrediencie na plnku, ktoré nalejte na upečený korpus.
- Formu vráťte do rúry a pečte ešte asi 50 minút, kým sa náplň spevní. Hotový koláčik by sa mal uprostred len mierne triasť.
- Po vytiahnutí z rúry nechajte koláčik vychladnúť vo forme, aby dobre zatuhol. Následne ho jemne oddeľte od okrajov, vyberte z formy a môžete servírovať.
Náš TIP: Pred podávaním koláčik jemne pokvapkajte bielou čokoládou alebo k nemu pridajte čerstvé jahody či maliny.
Zdieľať na