Známa dobrota trochu inak: Fantastický KOLÁČ s makovou náplňou musíte ochutnať

Pripravte si tento lahodný koláčik, ktorý očarí všetky vaše zmysly (Zdroj: Freepik/freepik)

Lahodné dezerty máme radi asi všetci. Pokiaľ ste milovníkom maku a chrumkavosti, určite si zamilujete aj tento koláčik, ktorý je nenáročný na prípravu, no jeho chuť je grandiózna. Zaujímavá kombinácia mandlí, maku a lahodnej krémovej náplne očarí nielen vašich domácich maškrtníkov, ale aj každú návštevu. Pripravte si ho spolu s nami a uvidíte, že to neoľutujete…

Potrebujeme

Korpus

  • 100 g masla + trošku na vymastenie formy
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 väčšie vajce

Plnka

  • 500 g krémového smotanového syra (typu cream cheese)
  • 2 veľké vajcia
  • 6 PL kyslej smotany
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 150 g mletého maku

Postup

  1. Začnite prípravou korpusu. Maslo nakrájajte na menšie kúsky a spolu s mandľami, múkou a cukrom ho dobre premiešajte.
  2. Do hmoty pridajte vajíčko a vypracujte hladké cesto, ktoré necháte oddýchnuť aspoň hodinku v chladničke.
  3. Rozohrejte si rúru na 160 stupňov Celzia a vymastite si maslom formu v priemere 24 centimetrov.
  4. Do pripravenej formy natlačte cesto a potiahnite ho až ku okrajom. Dno zaťažte a dajte piecť asi na 15 minút, kým cesto mierne zozlatne.
  5. Medzitým si vo väčšej miske zmiešajte ingrediencie na plnku, ktoré nalejte na upečený korpus.
  6. Formu vráťte do rúry a pečte ešte asi 50 minút, kým sa náplň spevní. Hotový koláčik by sa mal uprostred len mierne triasť.
  7. Po vytiahnutí z rúry nechajte koláčik vychladnúť vo forme, aby dobre zatuhol. Následne ho jemne oddeľte od okrajov, vyberte z formy a môžete servírovať.

Náš TIP: Pred podávaním koláčik jemne pokvapkajte bielou čokoládou alebo k nemu pridajte čerstvé jahody či maliny.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame