Maková alebo orechová plnka? Ani vy sa neviete rozhodnúť, aký závin z kysnutého cesta upiecť? U nás doma túto dilemu neriešime. Upečieme tradičný makovo-orechový pletenec. Nadýchané cesto ako perinka a toľko plnky, až cesto praská vo švíkoch.
Koláč je výborný aj s tvarohovou, pudingovou či kakaovou plnkou, no mak a orechy nám chutia najviac. Kysnutý pletenec je recept na sviatok, ale upiecť si ho môžete aj v obyčajný piatok.
Potrebujeme
Cesto
- 600 g polohrubej múky
- 2,5 dcl vlažného mlieka
- 150 g cukru
- 1 kocku droždia
- 100 g masla
- 2 vajcia
- štipku soli
Maková plnka
- 100 g cukru
- 1 dcl mlieka
- 250 g mletého maku
- 1 lyžičku mletej škorice
Orechová plnka
- 100 g cukru
- 1 dcl mlieka
- 250 g mletých orechov
- kôru z 1 citróna
Postup
Múku preosejeme, z mlieka, lyžice cukru a droždia založíme kvások. Keď kvások narastie, pridáme ho spolu s ďalšími ingredienciami k múke a vypracujeme nelepivé cesto. Zakryjeme, necháme nakysnúť a nakoniec zľahka premiesime.
Plnky pripravíme veľmi jednoducho. Cukor rozpustíme v horúcom mlieku, pridáme mak, škoricu a vymiešame. S orechmi naložíme obdobne.
Cesto preložíme na dosku a rozdelíme na štyri časti. Dve časti naplníme makovou plnkou a zavinieme.
Zo zostávajúceho cesta zasa urobíme dva orechové záviny. Mohli by sme urobiť rovno jeden dlhý makový a jeden orechový závin, ale takto sa bude cesto ľahšie zapletať.
Zo závinov urobíme dva malé pletence. Zakaždým prepletieme makový závin s orechovým.
Pletence preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a konce spojíme do tvaru venca. Prikryjeme utierkou a necháme ešte podkysnúť.
Pletenec pečieme pri 180 °C približne 30 minút, kým cesto chytí zlatohnedú farbu. Upečený pletenec potrieme mliekom, necháme aspoň chvíľku odpočinúť, posypeme práškovým cukrom a nakrájame. Dobrú chuť!
Zdieľať na