Máte radi kysnuté koláče? Potom nepremeškajte rokmi preverený recept na poctivé moravské koláče plnené šťavnatým tvarohom, sviežim slivkovým lekvárom a na záver vyladené chrumkavou posýpkou. Netrúfli ste ich doteraz piecť? Pripravili sme pre vás fotopostup, v ktorom sa dozviete všetko potrebné.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
– 500 g hladkej múky
– 3 žĺtky
– 300 ml mlieka
– 1 kocku čerstvého droždia (42 g)
– 150 g masla
– 80 g krupicového cukru
– 1 lyžicu kryštálového cukru
– nastrúhanú kôru z chemicky neošetreného citróna
– štipku soli
– 1 celé vajce na potretie
Na tvarohovú náplň:
– 250 g hrudkovitého tvarohu
– 100 g práškového cukru
– 1 žĺtok
– 1 balíček vanilkového cukru
Na vrch koláčov:
– slivkový lekvár (alebo iný hustejší džem/marmeládu podľa chuti)
– posýpka: 60 g hrubej múky, 60 g krupicového cukru, 50 g masla
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Klasika, ktorá nestarne: Na moravských koláčoch si pochutíte aj dnes
Postup:

1. Mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu, rozmiešame v ňom 1 lyžicu cukru a pridáme droždie. Kvások necháme vzísť. Do väčšej misy nasypeme múku, pridáme 3 vaječné žĺtky, štipku soli a 80 g krupicového cukru. Maslo si rozpustíme do tekutého stavu. Nastrúhame si približne 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry.

2. Všetky tieto ingrediencie vymiešame v hladkú lesklú hrudku a odložíme na teplé miesto odpočívať. Cesto kysne približne hodinu.

3. Medzitým si pripravíme posýpku zmiešaním 60 g hrubej múky, 60 g krupicového cukru a 50 g masla.

4. Taktiež si pripravíme aj tvarohovú náplň. Z mojich skúseností je lepšie použiť tvaroh hrudkovitý než jemný. Jemný sa v koláčoch roztekal. Hrudkovitý pekne drží na mieste. Tvaroh vymiešame s jedným žĺtkom, 100 g kryštálového cukru a 1 vanilkovým cukrom.
Mohlo by vás zaujať: Slané dobroty z lístkového cesta: Sú rýchlo hotové a chutia skvele!

5. Cesto po hodine kysnutia krásne zväčšilo svoj objem. Spracujeme ho na pomúčenej doske.

6. Cesto trochu rozvaľkáme a rozdelíme na približne 24 – 28 kúskov. (Použila som vykrajovačku s priemerom 5,5 cm.)

7. Z každého kúsku vytvoríme “placku”. Do jej stredu dáme trochu z tvarohovej náplne a zabalíme.

8. Tieto batôžteky odložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, tak aby boli uložené zabalenou stranou nadol a spodnou hladkou časťou hore (neotvoria sa). Necháme 15 minút podkysnúť.
Mohlo by vás zaujať: Voňavé škoricové koláče: Osie hniezda či venčeky potešia nielen pred Vianocami

9. Do stredu každého bochníčka vytlačíme opakom menšieho pohárika priehlbinu. Aby sa pohár nelepil, odporúčam ho vždy otlačiť do múky.

10. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, stred koláča naplníme lekvárom a na záver posypeme pripravenou posýpkou.

11. Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na teplotu 180 °C približne 25 minút, kým okraje nechytia zlatistú farbu.

12. Krásne nadýchané koláče, ktoré sa rozplývajú v ústach!
Zdieľať na
Zdieľaní