FOTORECEPT Rokmi overené moravské koláče: Z plechu sa rozchytajú skôr, než stihnú vychladnúť

Moravské koláče, Fotorecept

Moravské koláče sú obľúbenou kysnutou dobrotou v mnohých rodinách (Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Máte radi kysnuté koláče? Potom nepremeškajte rokmi preverený recept na poctivé moravské koláče plnené šťavnatým tvarohom, sviežim slivkovým lekvárom a na záver vyladené chrumkavou posýpkou. Netrúfli ste ich doteraz piecť? Pripravili sme pre vás fotopostup, v ktorom sa dozviete všetko potrebné.

Budeme potrebovať:

Na cesto:

– 500 g hladkej múky
– 3 žĺtky
– 300 ml mlieka
– 1 kocku čerstvého droždia (42 g)
– 150 g masla
– 80 g krupicového cukru
– 1 lyžicu kryštálového cukru
– nastrúhanú kôru z chemicky neošetreného citróna
– štipku soli
– 1 celé vajce na potretie

Na tvarohovú náplň:

– 250 g hrudkovitého tvarohu
– 100 g práškového cukru
– 1 žĺtok
– 1 balíček vanilkového cukru

Na vrch koláčov:

– slivkový lekvár (alebo iný hustejší džem/marmeládu podľa chuti)
– posýpka: 60 g hrubej múky, 60 g krupicového cukru, 50 g masla


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Klasika, ktorá nestarne: Na moravských koláčoch si pochutíte aj dnes


Postup:

Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

1. Mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu, rozmiešame v ňom 1 lyžicu cukru a pridáme droždie. Kvások necháme vzísť. Do väčšej misy nasypeme múku, pridáme 3 vaječné žĺtky, štipku soli a 80 g krupicového cukru. Maslo si rozpustíme do tekutého stavu. Nastrúhame si približne 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry.

Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

2. Všetky tieto ingrediencie vymiešame v hladkú lesklú hrudku a odložíme na teplé miesto odpočívať. Cesto kysne približne hodinu.

Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

3. Medzitým si pripravíme posýpku zmiešaním 60 g hrubej múky, 60 g krupicového cukru a 50 g masla.

Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

4. Taktiež si pripravíme aj tvarohovú náplň. Z mojich skúseností je lepšie použiť tvaroh hrudkovitý než jemný. Jemný sa v koláčoch roztekal. Hrudkovitý pekne drží na mieste. Tvaroh vymiešame s jedným žĺtkom, 100 g kryštálového cukru a 1 vanilkovým cukrom.


Mohlo by vás zaujať: Slané dobroty z lístkového cesta: Sú rýchlo hotové a chutia skvele!


Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

5. Cesto po hodine kysnutia krásne zväčšilo svoj objem. Spracujeme ho na pomúčenej doske.

Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

6. Cesto trochu rozvaľkáme a rozdelíme na približne 24 – 28 kúskov. (Použila som vykrajovačku s priemerom 5,5 cm.)

Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

7. Z každého kúsku vytvoríme “placku”. Do jej stredu dáme trochu z tvarohovej náplne a zabalíme.

Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

8. Tieto batôžteky odložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, tak aby boli uložené zabalenou stranou nadol a spodnou hladkou časťou hore (neotvoria sa). Necháme 15 minút podkysnúť.


Mohlo by vás zaujať: Voňavé škoricové koláče: Osie hniezda či venčeky potešia nielen pred Vianocami


Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

9. Do stredu každého bochníčka vytlačíme opakom menšieho pohárika priehlbinu. Aby sa pohár nelepil, odporúčam ho vždy otlačiť do múky.

Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

10. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, stred koláča naplníme lekvárom a na záver posypeme pripravenou posýpkou.

Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

11. Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na teplotu 180 °C približne 25 minút, kým okraje nechytia zlatistú farbu.

Moravské koláče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia

12. Krásne nadýchané koláče, ktoré sa rozplývajú v ústach!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame