Recept na dnes: Vynikajúca marhuľová galetka – prekvapí vás náplň aj jednoduchá príprava

upečený ovocný koláč marhuľová galetka

Jednoduchá galetka s marhuľami zachutí každému (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Jednoduchá marhuľová galetka stojí za vyskúšanie. Nejde však iba o ovocie zapečené v krehkom ceste. V tejto galetke nájdete tiež mandľovú náplň, ktorá sa perfektne dopĺňa s chuťou karamelizovaných marhúľ. Objavte tajomstvo tohto sladučkého dezertu, potešia sa malí aj veľkí. Môžete ho servírovať aj s kopčekom obľúbenej zmrzliny.

Potrebujeme

  • 500 g marhúľ
  • 3 PL medu
  • vetvičky rozmarínu
  • 2 PL plátkov mandlí
  • hotové krehké, linecké cesto (prípadne si môžete vymiesiť vlastné)

Na náplň

  • 1 šálka mandľovej múky alebo mletých mandlí
  • 1 vajce
  • 4 PL masla izbovej teploty
  • ¼ šálky práškového cukru
  • ½ ČL mandľovej esencie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
  2. Všetky ingrediencie na prípravu mandľovej náplne dáme do misy a spolu vymiešame. Maslo by malo mať izbovú teplotu, aby sa ľahšie miešalo s ostatnými surovinami.
  3. Hotové cesto upravíme do tvaru kruhu, rozprestrieme ho na pripravený plech a potrieme mandľovou náplňou tak, aby nám ostal voľný asi 2,5 cm široký okraj.
  4. Na plnku poukladáme vykôstkované polovice marhúľ, reznou stranou nahor.
  5. Prázdny okraj cesta zahneme a vytvoríme okraj. V strede marhule polejeme medom, posypeme čerstvým rozmarínom a mandľovými plátkami.
  6. Pečieme asi 40 minút, kým nie je marhuľová galetka zlatistá a marhule nie sú jemne skaramelizované.
  7. Pred servírovaním ju necháme kompletne vychladnúť.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Uncomplicatedchef.com
Odporúčame