Jednoduchá marhuľová galetka stojí za vyskúšanie. Nejde však iba o ovocie zapečené v krehkom ceste. V tejto galetke nájdete tiež mandľovú náplň, ktorá sa perfektne dopĺňa s chuťou karamelizovaných marhúľ. Objavte tajomstvo tohto sladučkého dezertu, potešia sa malí aj veľkí. Môžete ho servírovať aj s kopčekom obľúbenej zmrzliny.
Potrebujeme
- 500 g marhúľ
- 3 PL medu
- vetvičky rozmarínu
- 2 PL plátkov mandlí
- hotové krehké, linecké cesto (prípadne si môžete vymiesiť vlastné)
Na náplň
- 1 šálka mandľovej múky alebo mletých mandlí
- 1 vajce
- 4 PL masla izbovej teploty
- ¼ šálky práškového cukru
- ½ ČL mandľovej esencie
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
- Všetky ingrediencie na prípravu mandľovej náplne dáme do misy a spolu vymiešame. Maslo by malo mať izbovú teplotu, aby sa ľahšie miešalo s ostatnými surovinami.
- Hotové cesto upravíme do tvaru kruhu, rozprestrieme ho na pripravený plech a potrieme mandľovou náplňou tak, aby nám ostal voľný asi 2,5 cm široký okraj.
- Na plnku poukladáme vykôstkované polovice marhúľ, reznou stranou nahor.
- Prázdny okraj cesta zahneme a vytvoríme okraj. V strede marhule polejeme medom, posypeme čerstvým rozmarínom a mandľovými plátkami.
- Pečieme asi 40 minút, kým nie je marhuľová galetka zlatistá a marhule nie sú jemne skaramelizované.
- Pred servírovaním ju necháme kompletne vychladnúť.
Zdieľať na
Zdieľaní