Recept na dnes: Vyskúšajte moderné verzie prívarkov až 3x inak!

Ukážeme si až tri recepty na klasické prívarky s použitím netypických surovín (Zdroj: Freepik/stockking)

Kto by nepoznal a nemiloval prívarky. Jedlo, ktoré vás zaiste prenesie hneď do detstva. S láskou si spomínate na mamkine či babičkine chutné prívarky, ktoré ste s radosťou konzumovali. Doba sa mení a napreduje, v obchodoch na pultoch nájdete zeleninu, ktorá bola v minulosti nedostupnou, a s tým sa ponúkajú nové možnosti aj pri varení. Ukážeme si až tri recepty na klasické prívarky s použitím netypických surovín!

Tekvicový prívarok s vajíčkom na tvrdo

Potrebujete:

  • 1 ks väčšej maslovej tekvice
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 ks cibule
  • 2 kávové lyžičky cukru
  • 1 kávová lyžička soli
  • 1 polievková lyžica octu
  • 2 polievkové lyžičky hladkej múky
  • 30 g masla
  • 1 kávová lyžička kôpru
  • 4 ks vajíčok uvarených natvrdo
(Zdroj: Freepik/freepik)

Ako na to?

Tekvicu si ošúpeme, lyžicou vyberieme jadierka aj dužinu a zvyšnú pevnú časť nastrúhame na strúhadle. Na drobno si nakrájame cibuľu a cesnak a dáme na panvicu s maslom.

Keď sa cibuľa a cesnak spenia, pridáme tekvicu.  Zmes osolíme, dobre premiešame a necháme v hrnci dusiť do mäkka. Po zmäknutí tekvice pridáme 2 polievkové lyžice hladkej múky, premiešame a pridáme smotanu na šľahanie.

Po chvíľke varenia prívarok zhustne. Ak sa Vám konzistencia zdá príliš hustá, môžete doriediť mliekom.
Tesne pred odstavením pridáme kôpor, dochutíme octom a cukrom.

Podávame s natvrdo uvarenými vajíčkami nakrájanými na mesiačiky.

Šošovicovo- batátový prívarok

Potrebujete:

  • 400 g batátov
  • 250 g červenej šošovice
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks cibule
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 2 polievkové lyžičky hladkej múky
  • 50 ml olivového oleja
  • štipka mletého koriandra
  • 1 kávová lyžica kari korenia
  • štipka mletého čierneho korenia
  • štipka soli
  • 100 ml bieleho hustého jogurtu
(Zdroj: Freepik/chandlervid85)

Ako na to?

Šošovicu si na pár hodín namočíme do vody, aby zmäkla. Stále platí „čím dlhšie, tým lepšie“.
V hrnci si rozohrejeme olivový olej. Pridáme naň nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Vyskúšajte túto skvelú sedliacku polievku, ktorú pripravíte z toho, čo máte doma!

Orestujeme, speníme a pridáme na kocky nakrájané očistené batáty a scedenú šošovicu. Pridáme karí korenie a chvíľku spolu restujeme.

Pridáme zeleninový vývar, dochutíme soľou, korením a mletým koriandrom. Na záver zahustíme smotanou na šľahanie, a 2 lyžicami múky. Na záver ozdobíme bielym jogurtom.

Cuketový prívarok so zemiakmi

Potrebujete:

  • 1 ks veľkej cukety
  • 2 ks strúčikov cesnaku
  • 1 ks cibule
  • 50 ml olivového oleja
  • 200 ml vody
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 polievková lyžica octu
  • štipka kôpru
  • štipka soli
  • 10 g masla
  • 6 ks varených zemiakov
(Zdroj: Freepik/freepik)

Ako na to?

Vo väčšom hrnci si na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.

Cuketu si nadrobno nastrúhame a scedíme vodu, ktorú pustila. Pridáme k cibuli a cesnaku, osolíme a spolu restujeme.

Pridáme 200 ml a varíme asi 20 minút. Keď nám cuketa zmäkne, prilejeme smotanu, poriadne premiešame.

Tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú zmes. Podľa chuti dochutíme cukrom a octom.

Pridáme kôpor, premiešame a necháme trošku vychladnúť. Podávame s varenými zemiakmi.

 

Sledujte nás aj na Facebooku

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame