Kto by nepoznal a nemiloval prívarky. Jedlo, ktoré vás zaiste prenesie hneď do detstva. S láskou si spomínate na mamkine či babičkine chutné prívarky, ktoré ste s radosťou konzumovali. Doba sa mení a napreduje, v obchodoch na pultoch nájdete zeleninu, ktorá bola v minulosti nedostupnou, a s tým sa ponúkajú nové možnosti aj pri varení. Ukážeme si až tri recepty na klasické prívarky s použitím netypických surovín!
Tekvicový prívarok s vajíčkom na tvrdo
Potrebujete:
- 1 ks väčšej maslovej tekvice
- 250 ml smotany na šľahanie
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 ks cibule
- 2 kávové lyžičky cukru
- 1 kávová lyžička soli
- 1 polievková lyžica octu
- 2 polievkové lyžičky hladkej múky
- 30 g masla
- 1 kávová lyžička kôpru
- 4 ks vajíčok uvarených natvrdo
Ako na to?
Tekvicu si ošúpeme, lyžicou vyberieme jadierka aj dužinu a zvyšnú pevnú časť nastrúhame na strúhadle. Na drobno si nakrájame cibuľu a cesnak a dáme na panvicu s maslom.
Keď sa cibuľa a cesnak spenia, pridáme tekvicu. Zmes osolíme, dobre premiešame a necháme v hrnci dusiť do mäkka. Po zmäknutí tekvice pridáme 2 polievkové lyžice hladkej múky, premiešame a pridáme smotanu na šľahanie.
Po chvíľke varenia prívarok zhustne. Ak sa Vám konzistencia zdá príliš hustá, môžete doriediť mliekom.
Tesne pred odstavením pridáme kôpor, dochutíme octom a cukrom.
Podávame s natvrdo uvarenými vajíčkami nakrájanými na mesiačiky.
Šošovicovo- batátový prívarok
Potrebujete:
- 400 g batátov
- 250 g červenej šošovice
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ks cibule
- 700 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 polievkové lyžičky hladkej múky
- 50 ml olivového oleja
- štipka mletého koriandra
- 1 kávová lyžica kari korenia
- štipka mletého čierneho korenia
- štipka soli
- 100 ml bieleho hustého jogurtu
Ako na to?
Šošovicu si na pár hodín namočíme do vody, aby zmäkla. Stále platí „čím dlhšie, tým lepšie“.
V hrnci si rozohrejeme olivový olej. Pridáme naň nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
Orestujeme, speníme a pridáme na kocky nakrájané očistené batáty a scedenú šošovicu. Pridáme karí korenie a chvíľku spolu restujeme.
Pridáme zeleninový vývar, dochutíme soľou, korením a mletým koriandrom. Na záver zahustíme smotanou na šľahanie, a 2 lyžicami múky. Na záver ozdobíme bielym jogurtom.
Cuketový prívarok so zemiakmi
Potrebujete:
- 1 ks veľkej cukety
- 2 ks strúčikov cesnaku
- 1 ks cibule
- 50 ml olivového oleja
- 200 ml vody
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 polievková lyžica octu
- štipka kôpru
- štipka soli
- 10 g masla
- 6 ks varených zemiakov
Ako na to?
Vo väčšom hrnci si na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
Cuketu si nadrobno nastrúhame a scedíme vodu, ktorú pustila. Pridáme k cibuli a cesnaku, osolíme a spolu restujeme.
Pridáme 200 ml a varíme asi 20 minút. Keď nám cuketa zmäkne, prilejeme smotanu, poriadne premiešame.
Tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú zmes. Podľa chuti dochutíme cukrom a octom.
Pridáme kôpor, premiešame a necháme trošku vychladnúť. Podávame s varenými zemiakmi.
Zdieľať na