Recept na dnes: Vyskúšajte túto skvelú sedliacku polievku, ktorú pripravíte z toho, čo máte doma!

Pripravte si s nami túto delikátnu pochúťku podľa nášho obľúbeného receptu! (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Polievka je základom každého obedu. Odporúča sa ich konzumovať pred hlavným chodom, aby sme si pripravili žalúdok. V súčasnosti poznáme už nespočetne veľa druhov tuzemských (ale aj exotických) polievok. No väčšina z nás má v obľube tie tradičné, naše. Sedliacke polievky sú medzi ľuďmi veľmi obľúbené. Obsahujú veľa rôznej zeleniny a strukovín. Ak pridáte do nej huby či široké rezance, pozdvihnete ju na iný level. Pripravte si s nami túto delikátnu pochúťku podľa nášho obľúbeného receptu!

Trochu teórie

Sedliacka polievka je taká, ktorá zahŕňa doslova to, čo dom dal. V minulosti sa sedliacka polievka pripravovala iba z vývaru, mlieka, širokých rezancov a celá sa na záver zahustila zápražkou, aby bola sýtejšia. Dnes už si pod týmto pojmom môžeme predstaviť polievku plnú základnej zeleniny ako sú zemiaky, mrkva, petržlen a zeler. Fantázie a chuti sa medze nekladú!

Naša rýchla sedliacka polievka s hubami je vynikajúca, zasýti, zahreje a tiež veľmi zachutí všetkým milovníkom húb a polievok. Jej príprava vám nezaberie veľa času, no pochutí si na nej celá rodina!

(Zdroj: Freepik/vkuslandia)

Suroviny

  • 2 zemiaky,
  • 1 mrkva,
  • 1 petržlen,
  • ⅓ zeleru,
  • 2 polievkové lyžice mrazeného hrášku,
  • hŕstka húb,
  • 1 polievková lyžica masti,
  • 1 polievková lyžica masla,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,
  • soľ, korenie, mletá rasca, majorán na dochutenie,
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu.

Postup

Huby vložte do misky a zalejte ich vodou. Mrkva, petržlen, zemiaky i zeler riadne očistite a nakrájajte na menšie kúsky.

(Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

V hrnci rozpustite masť a nakrájanú zeleninu s hráškom do hrnca prisypte. K zelenine pridajte huby, osoľte, okoreňte a všetko zalejte vodou.

Medzitým si pripravte zápražku – maslo rozpustite, pridajte múku a miešajte, kým nebude múka opražená dozlatista.

(Zdroj: Freepik/stockgiu)

Akonáhle je zelenina mäkká, do vriacej polievky vmiešajte hotovú zápražku. Povarte 3 minúty a môžete podávať.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Mäkučké bravčové so zemiakmi a cibuľou, všetko sa zmenstí na jeden plech!

Ako môžete vylepšiť túto polievku?

  • Aby bola táto polievka hustejšia, pridať do nej môžete aj rezance.
  • Vynikajúca je tiež sedliacka polievka s krúpami, sedliacka polievka so zemiakmi alebo chlebová polievka.
  •  

Sledujte nás aj na Instagrame

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame