Nie sú to hocijaké palacinky, ale neobyčajné palacinky, ktoré sa rozplývajú v ústach už po prvom súste. Hebké a nadýchané cesto obsahuje špeciálnu surovinu, ktorou je ricotta a neodporúčame ju nahrádzať ničím iným. Konzistencia cesta totiž už nebude taká, ako vyžaduje recept. Jedlo dokáže privodiť tie najlepšie pocity a pripomenúť tie najkrajšie spomienky. Napríklad vás vo fantázii zoberie na slnkom zaliatu dovolenku pri talianskom pobreží, kde v ovzduší cítiť sviežosť citrónov skombinovanú s jemnosťou ricotty. Presne tak sa budete cítiť, keď túto sladkú dobrotu ochutnáte.
Potrebujeme
- 250 g ricotty
- 2 vajcia
- 125 ml mlieka
- kôra z jedného citróna
- 125 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 3 PL cukru
- ½ ČL soli
Postup
- V stredne veľkej mise vymiešame ricottu, uistíme sa, že v nej nezostala extra voda.
- Primiešame vajcia, mlieko, citrónovú kôru do ricotty a metličkou prešľaháme, aby v zmesi nezostali hrudky.
- V menšej miske zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva, cukor a soľ a suroviny premiešame spolu.
- Sypkú zmes vsypeme do tekutej a zamiešame vareškou alebo stierkou. Miešať prestaneme, keď už neuvidíme žiadnu suchú múku, pretože cestu neprekáža, keď má malé hrudky. Toto pomáha palacinkám, aby nezostali suché a tvrdé.
- Nahrejeme panvicu, rozpustíme ½ ČL masla a nalejeme trochu cesta, ako na menšiu palacinku. Z tohto cesta by ich malo vyjsť približne osem kúskov. Opekáme 3 minúty alebo pokým sa nezačnú formovať bublinky v ceste a nezačne tvrdnúť okraj.
- Potom palacinku otočíme a dopečieme. Pri každej novej vždy použijeme ½ ČL masla a opekáme. Neobyčajné palacinky sú hotové, posypeme ich cukrom a ozdobíme ovocím alebo šľahačkou.
Zdieľať na