Nórsky rebarborový koláč s mandľami vyniká skutočne rýchlou prípravou, a tak doslova za pár minút môže byť na stole lahodná dobrota. Tento ideálny, jarný koláč spája kyslú chuť rebarbory a jemnú horkosť mandlí. Zaujímavé spojenie si určite doprajte so šálkou horúcej kávy alebo s kopčekom zmrzliny. Doplnia a zvýraznia celkovú chuť koláča. Čo budeme potrebovať?
Potrebujeme
- 150 g masla izbovej teploty
- 150 g kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 200 g hladkej múky
- 1 a ½ ČL prášku do pečiva
- 1 dl plnotučného mlieka
- 1 a ½ ČL mandľového extraktu
- 1 a ½ šálky očistenej a nakrájanej rebarbory (približne 3 až 5 stoniek)
- 3 PL trstinového cukru
- 3 PL mandľových plátkov
Postup
Predhrejeme rúru na 180 ºC, vymastíme si okrúhlu formu na pečenie a na spodok dáme papier na pečenie. Potom vyšľaháme maslo a cukor do nadýchanej peny. Postupne po jednom pridáme vajíčka.
Do zmesi primiešame múku, prášok do pečiva, mlieko a mandľový extrakt. Dôkladne premiešame, aby sa suroviny prepojili. Cesto rovnomerne natrieme na dno formy. Posypeme nakrájanou rebarborou a jemne pritlačíme.
Koláč posypeme trstinovým cukrom a mandľovými plátkami. Pečieme 30 – 40 minút dozlatista. Po upečení necháme 10 minút odstáť a vychladnúť pred vybratím z formy.
Mlieko v ceste možno nahradiť cmarom a rebarboru zas malinami alebo čučoriedkami. Aj mandľový extrakt sa dá zameniť za vanilkový a nórsky rebarborový koláč dostane inú, zaujímavú chuť. Určite vyskúšajte.
Zdieľať na