Nezmeškajte rebarborovú sezónu: Viete, kedy a ako ju zbierať, aby ste si ju užili dosýta?

ako si užiť rebarborovú sezónu

Sezóna rebarbory trvá len pár týždňov (Zdroj: Pixabay/MikeGoad)

Každú rebarborovú sezónu treba využiť naplno, veď trvá len pár týždňov. Za krátku dobu, kedy sa môže zbierať a konzumovať, z nej môžeme pripraviť rôznorodé sladké aj slané dobroty. Rebarborová sezóna trvá v mesiacoch máj a jún, ojedinele sa dá zbierať od apríla do polovice júla. Ako teda vieme, kedy je správne obdobie zberu a ako správne rezať, aby sme túto užitočnú rastlinu nezničili? A ešte jedna dôležitá informácia, jedlé sú iba stonky rebarbory, nie jej listy.

Praktické rady pre rebarborovú sezónu

Pri zbere rebarborových stoniek väčšina z nás asi využíva nožík. Ale dá sa to aj bez neho a jednoduchšie. Stačí si vybrať zrelú stonku, uchopiť ju v spodnej časti, nakloniť na bok a jemným pohybom otočiť a vytiahnuť smerom nahor. Stonka vyskočí a oddelí sa od rastliny pri koreni.

Krútenie a ťahanie by malo byť jemné, ak sa stonka neoddeľuje, uchopíme ju nižšie a skúsime nakloniť iným smerom. Ak by zo zeme vyliezali korene celej rastliny, čo určite nechceme, prihrnieme ju zeminou okolo koreňov a pevne zatlačíme.

rebarborový koláč
Rebarborový koláč tradične patril do kuchýň našich babičiek, ale dnes je opäť v móde (Zdroj: Pixabay/Its_krtzr)

Rebarbora je vhodná na zber až jeden rok po jej vysadení, teda v jej druhom roku pestovania. Kvetnú stonku však môžeme zrezať ešte pred rozkvitnutím, aby sme predĺžili obdobie zberu. Čím neskôr sa však zbiera, tým viac kyseliny šťavelovej obsahujú jej stonky a môžu podráždiť žalúdok.

Ako spoznáme, či je už dostatočne zrelá? Farba stoniek totiž nenaznačuje fázu dozretia rebarbory. Oveľa dôležitejšie je zamerať sa na dĺžku. Ideálna je vtedy, ak je v rozmedzí 20 až 35 centimetrov. Vtedy si môžeme byť istí, že zbierame dozretú rebarboru. Nikdy neodstraňujeme viac ako dve tretiny rastliny, aby sme ju nezničili a mohli sa tešiť z bohatej úrody aj budúci rok.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Ochutnali ste už banánový karamel? Táto poleva je ako stvorená na palacinky, lievance či wafle!

Konzumujete rebarboru alebo nepatrí k vašim obľúbeným zeleninám?

Sledujte náš Facebook

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, tasteofhome.com
Odporúčame