Každú rebarborovú sezónu treba využiť naplno, veď trvá len pár týždňov. Za krátku dobu, kedy sa môže zbierať a konzumovať, z nej môžeme pripraviť rôznorodé sladké aj slané dobroty. Rebarborová sezóna trvá v mesiacoch máj a jún, ojedinele sa dá zbierať od apríla do polovice júla. Ako teda vieme, kedy je správne obdobie zberu a ako správne rezať, aby sme túto užitočnú rastlinu nezničili? A ešte jedna dôležitá informácia, jedlé sú iba stonky rebarbory, nie jej listy.
Praktické rady pre rebarborovú sezónu
Pri zbere rebarborových stoniek väčšina z nás asi využíva nožík. Ale dá sa to aj bez neho a jednoduchšie. Stačí si vybrať zrelú stonku, uchopiť ju v spodnej časti, nakloniť na bok a jemným pohybom otočiť a vytiahnuť smerom nahor. Stonka vyskočí a oddelí sa od rastliny pri koreni.
Krútenie a ťahanie by malo byť jemné, ak sa stonka neoddeľuje, uchopíme ju nižšie a skúsime nakloniť iným smerom. Ak by zo zeme vyliezali korene celej rastliny, čo určite nechceme, prihrnieme ju zeminou okolo koreňov a pevne zatlačíme.

Rebarbora je vhodná na zber až jeden rok po jej vysadení, teda v jej druhom roku pestovania. Kvetnú stonku však môžeme zrezať ešte pred rozkvitnutím, aby sme predĺžili obdobie zberu. Čím neskôr sa však zbiera, tým viac kyseliny šťavelovej obsahujú jej stonky a môžu podráždiť žalúdok.
Ako spoznáme, či je už dostatočne zrelá? Farba stoniek totiž nenaznačuje fázu dozretia rebarbory. Oveľa dôležitejšie je zamerať sa na dĺžku. Ideálna je vtedy, ak je v rozmedzí 20 až 35 centimetrov. Vtedy si môžeme byť istí, že zbierame dozretú rebarboru. Nikdy neodstraňujeme viac ako dve tretiny rastliny, aby sme ju nezničili a mohli sa tešiť z bohatej úrody aj budúci rok.
Zdieľať na