Banány v karameli majú nezameniteľnú chuť. Tú môžete dodať aj jednoduchej poleve, ktorá sa bude vynímať na palacinkách, sladkých pohároch, zmrzline či na akomkoľvek zákusku. Banánový karamel je naozaj všestranný a v chladničke vydrží až dva týždne, čiže ho môžete mať v zásobe a použiť podľa potreby.
Potrebujeme
- 240 ml vody
- 400 g kryštálového cukru
- 180 g banánov (asi 2 stredne veľké), roztlačených na hladké pyré
- 120 ml smotany na šľahanie, izbovej teploty
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup
Cukor a vodu dajte do širšieho hrnca alebo panvice. Na strednej teplote priveďte k varu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
Stíšte teplotu a zmes nechajte povariť, kým nebude mať svetlú jantárovú farbu. Nemiešajte, no občas potočte hrncom, aby sa cukor rovnomerne skaramelizoval. Tento proces môže chvíľu trvať, no buďte trpezlivý a teplotu nezvyšujte.
Odoberte hrniec zo sporáka a primiešajte banánové pyré, kým zmes neprestane bublať.

Vráťte zmes na sporák a miešajte ju, pokým nezíska sýty jantárový odtieň.

Karamel odoberte zo sporáka. Pomaly vlejte smotanu na šľahanie, pričom zmes stále miešajte. Počas pridávania smotany bude karamel bublať, preto si dávajte pozor.
Banánový karamel vlejte do sklenenej nádoby a nechajte pred podávaním vychladnúť. Po uskladnení v chladničke ho najskôr trochu zahrejte.

Zdieľať na
Zdieľaní