Ochutnali ste už banánový karamel? Táto poleva je ako stvorená na palacinky, lievance či wafle!

Banánovo-karamelovou polevou sa dá dochutiť akýkoľvek sladký dezert (Zdroj: Freepik/sedaeva)

Banány v karameli majú nezameniteľnú chuť. Tú môžete dodať aj jednoduchej poleve, ktorá sa bude vynímať na palacinkách, sladkých pohároch, zmrzline či na akomkoľvek zákusku. Banánový karamel je naozaj všestranný a v chladničke vydrží až dva týždne, čiže ho môžete mať v zásobe a použiť podľa potreby.

Potrebujeme

  • 240 ml vody
  • 400 g kryštálového cukru
  • 180 g banánov (asi 2 stredne veľké), roztlačených na hladké pyré
  • 120 ml smotany na šľahanie, izbovej teploty
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup

Cukor a vodu dajte do širšieho hrnca alebo panvice. Na strednej teplote priveďte k varu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.

Stíšte teplotu a zmes nechajte povariť, kým nebude mať svetlú jantárovú farbu. Nemiešajte, no občas potočte hrncom, aby sa cukor rovnomerne skaramelizoval. Tento proces môže chvíľu trvať, no buďte trpezlivý a teplotu nezvyšujte.

Odoberte hrniec zo sporáka a primiešajte banánové pyré, kým zmes neprestane bublať.

Pridajte banánové pyré (Zdroj: Freepik/HandmadePictures)

Vráťte zmes na sporák a miešajte ju, pokým nezíska sýty jantárový odtieň.

Karamel získa jantárový odtieň (Zdroj: Freepik/freepik)

Karamel odoberte zo sporáka. Pomaly vlejte smotanu na šľahanie, pričom zmes stále miešajte. Počas pridávania smotany bude karamel bublať, preto si dávajte pozor.

Banánový karamel vlejte do sklenenej nádoby a nechajte pred podávaním vychladnúť. Po uskladnení v chladničke ho najskôr trochu zahrejte.

Poleva vydrží v chladničke až dva týždne (Zdroj: Freepik/atlascompany)

Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk, marshasbakingaddiction.com
Odporúčame