Milujú ho deti aj dospelí. Zelený hrášok má jemne sladkú chuť a vysoký obsah živín, vlákniny a antioxidantov. Aj preto by mal byť súčasťou našej kuchyne, či už v podobe polievok, prívarkov alebo rôznych príloh. My vám tentokrát ponúkame recept na vynikajúce hráškové lievance, po ktorých sa určite doslova zapráši.
Ich príprava je jednoduchá a chutia naozaj famózne. Ich výhodou je, že dokážu zasýtiť a pritom sú svieže a ľahké. Môžete ich podávať len s kopčekom gréckeho jogurtu, jogurtovo-cesnakovým dressingom, listovým šalátom, alebo si k nim môžete urobiť zemiakovú kašu.

Potrebujeme
- 500 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
- ½ šálky nízkotučného gréckeho jogurtu
- 2 veľké vajcia
- 2 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
½ šálky celozrnnej alebo špaldovej múky - ¼ šálky rôznych byliniek (tymian, bazalka, petržlenová vňať, oregano)
- 1 ČL hrubozrnnej soli
- ½ ČL mletej rasce
- ¼ ČL čierneho korenia
- olivový olej
Postup
- Dve šálky vody necháme zovrieť a vsypeme hrášok. Varíme do mäkka, približne 3 minúty. Vysušíme, necháme vychladnúť a rozmixujeme.
- Pridáme cibuľky nasekané nadrobno, pretlačený cesnak, nasekané bylinky a všetky ostatné prísady okrem oleja. Rozmixujeme dohladka.
- Panvicu s trochou oleja rozohrejeme na strednú teplotu a kladieme na ňu lievance (jeden lievance cca ¼ šálky), ktoré pražíme z každej strany približne 4 – 5 minút, kým nebudú sfarbené dozlatista. Podávame ešte teplé.

Zdieľať na