Recept na dnes: Neodolateľný orieškový zákusok s karamelom a čokoládovou ganache

Po tomto orieškovom zákusku sa hneď zapráši (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Kvôli dokonalému dezertu nemusíte stráviť v kuchyni celý deň. Dôkazom toho je aj táto neodolateľná pochúťka, ktorú tvorí mandľový korpus a bohatá dávka orieškov v lahodnom karameli zaliata ganache z horkej čokolády. Týmto zákuskom ohúrite aj tie najvyberanejšie jazýčky.

Potrebujeme

na menší plech (štvorcová forma veľkosti 23 cm)

Na cesto:

  • 200 g zmäknutého masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 230 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 30 g mletých mandlí

Na orieškovo-karamelovú plnku:

  • 200 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 g masla
  • 120 g hnedého cukru
  • 30 g medu
  • 360 g zmesi opražených orieškov (vlašské, lieskové, pekanové)

Na čokoládovú ganache:

  • 220 g smotany na šľahanie
  • 220 g kvalitnej horkej čokolády
  • 20 g medu
  • čokoládové hoblinky na ozdobu (voliteľné)

Postup

Rúru predhrejte na 160 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.

Zmiešajte všetky suroviny na cesto, kým nevznikne jednotná, hladká hmota. Cesto natlačte na spodok plechu v zarovnanej vrstve a pečte približne pol hodinu, kým nenadobudne zlatistý nádych. Nechajte vychladnúť.

Následne si pripravte orechovo-karamelovú vrstvu. Dajte do hrnca kondenzované mlieko, maslo, cukor a med. Nechajte zovrieť a pridajte nasekané orechy. Dobre premiešajte a stiahnite z ohňa.
Keď plnka trochu vychladne, nalejte ju na korpus. Nechajte aspoň 2 hodiny stuhnúť v chladničke.

Zvoliť si môžete obľúbenú zmes orechov (Zdroj: Freepik/freepik)

Nakoniec urobte ganache. Čokoládu nalámte a vložte do misky. V hrnci zohrejte smotanu pod bod varu. Stiahnite z ohňa a vylejte na čokoládu. Počkajte asi dve minúty, kým začnete zmes miešať. Miešajte pomaly, aby sa do ganache nedostalo príliš veľa vzduchových bubliniek. Opatrne vmiešajte med.

Čokoládu jemne premiešajte so smotanou (Zdroj: Freepik/arinahabich)

Ganache nalejte na vychladnutý zákusok a pred podávaním ho nechajte ešte minimálne 2 hodiny stuhnúť v chladničke. Nakrájajte na kocky a ozdobte čokoládovými hoblinkami.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Nápoj kombucha je nabitý prospešnými látkami, takto si ho pripravíte doma!

Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk, TASR
Odporúčame