Kvôli dokonalému dezertu nemusíte stráviť v kuchyni celý deň. Dôkazom toho je aj táto neodolateľná pochúťka, ktorú tvorí mandľový korpus a bohatá dávka orieškov v lahodnom karameli zaliata ganache z horkej čokolády. Týmto zákuskom ohúrite aj tie najvyberanejšie jazýčky.
Potrebujeme
na menší plech (štvorcová forma veľkosti 23 cm)
Na cesto:
- 200 g zmäknutého masla
- 50 g hnedého cukru
- 230 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 30 g mletých mandlí
Na orieškovo-karamelovú plnku:
- 200 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 200 g masla
- 120 g hnedého cukru
- 30 g medu
- 360 g zmesi opražených orieškov (vlašské, lieskové, pekanové)
Na čokoládovú ganache:
- 220 g smotany na šľahanie
- 220 g kvalitnej horkej čokolády
- 20 g medu
- čokoládové hoblinky na ozdobu (voliteľné)
Postup
Rúru predhrejte na 160 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
Zmiešajte všetky suroviny na cesto, kým nevznikne jednotná, hladká hmota. Cesto natlačte na spodok plechu v zarovnanej vrstve a pečte približne pol hodinu, kým nenadobudne zlatistý nádych. Nechajte vychladnúť.
Následne si pripravte orechovo-karamelovú vrstvu. Dajte do hrnca kondenzované mlieko, maslo, cukor a med. Nechajte zovrieť a pridajte nasekané orechy. Dobre premiešajte a stiahnite z ohňa.
Keď plnka trochu vychladne, nalejte ju na korpus. Nechajte aspoň 2 hodiny stuhnúť v chladničke.
Nakoniec urobte ganache. Čokoládu nalámte a vložte do misky. V hrnci zohrejte smotanu pod bod varu. Stiahnite z ohňa a vylejte na čokoládu. Počkajte asi dve minúty, kým začnete zmes miešať. Miešajte pomaly, aby sa do ganache nedostalo príliš veľa vzduchových bubliniek. Opatrne vmiešajte med.
Ganache nalejte na vychladnutý zákusok a pred podávaním ho nechajte ešte minimálne 2 hodiny stuhnúť v chladničke. Nakrájajte na kocky a ozdobte čokoládovými hoblinkami.
Zdieľať na
Zdieľaní