Recept na dnes: Pripravte si bravčové mäso na grécky spôsob a užasnete nad jeho chuťou

Pripravte si bravčové mäso s korenistou omáčkou na grécky spôsob (Zdroj. Freepik/valeria_aksakova)

Bravčové mäso býva obľúbenou voľbou na prípravu sýteho obeda alebo večere. Ak chcete skúsiť novú a zaujímavú kombináciu chutí, vyskúšajte tento recept inšpirovaný gréckou kuchyňou. Výsledkom bude jemné a šťavnaté mäso s korenistou paradajkovou omáčkou.

Potrebujeme

  • 1 kg bravčového mäsa
  • 2 menšie červené cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 zrelé paradajky
  • 1 ČL paradajkovej pasty (alebo 1 PL paradajkového pretlaku)
  • 100 ml olivového oleja
  • 1 pohár červeného vína
  • 1 drievko škorice
  • 1 – 2 klinčeky (alebo štipku mletého)
  • štipku cukru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • strúhaný tvrdý syr (voliteľné)

Postup

Paradajky sparte vo vriacej vode, ošúpte ich a nakrájajte. Pokrájajte tiež cibuľu a cesnak. Paradajkovú pastu alebo pretlak rozpustite v šálke teplej vody. Mäso nakrájajte na väčšie kúsky a osušte ich papierovou utierkou.

Mäso nakrájajte (Zddroj. Freepik/freepik)

Rozohrejte veľký hlboký hrniec a dajte doň olivový olej spolu s mäsom. Mäso nechajte bez miešania zatiahnuť na jednej strane a potom kúsky obráťte a nechajte rovnako zatiahnuť. Kúsky mäsa vyberte dierkovanou naberačkou a odložte ich zatiaľ na tanier.

Do výpeku pridajte nakrájanú cibuľu a nechajte ju na strednom plameni približne 3 minúty podusiť, kým nezmäkne. Vhoďte cesnak a duste ešte asi minútu. Prilejte víno, zvýšte teplotu a všetko varte asi 2 minúty, kým sa tekutina nezredukuje.

Následne pridajte paradajky, šálku teplej vody s paradajkovou pastou, škoricu, klinčeky, cukor, soľ a korenie. Keď začne omáčka vrieť, vložte do nej kúsky bravčového mäsa. Prilejte toľko horúcej vody, aby zakryla 2/3 mäsa.

Po zovretí omáčky stíšte teplotu a pomaly varte s pootvorenou pokrievkou približne hodinu a pol, kým nebude mäso jemné a omáčka nezhustne.  Všetko pravidelne premiešavajte.

Mäso s omáčkou počas varenia premiešavajte (Zdroj: Freepik/goffkein)

Ak by bolo mäso už uvarené, no omáčka stále dostatočne nezhustla, vyberte kúsky mäsa pomocou dierkovanej naberačky a omáčku na vyššej teplote povarte samotnú, kým nezhustne. Pokiaľ by naopak omáčka príliš zhustla a mäso by ešte nebolo hotové, dolejte do nej trochu vody.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Svieže čerešňové tiramisu musíte vyskúšať – chladená dobrota vás intenzívnou chuťou dostane!

Hotové bravčové mäso servírujte s obľúbenou prílohou. Môžete ho ešte pokvapkať olivovým olejom a ozdobiť nastrúhaným syrom.


Obľubujete stredomorskú kuchyňu?

Zdroj: plnielanu.sk, mygreekdish.com
Odporúčame