Bravčové mäso býva obľúbenou voľbou na prípravu sýteho obeda alebo večere. Ak chcete skúsiť novú a zaujímavú kombináciu chutí, vyskúšajte tento recept inšpirovaný gréckou kuchyňou. Výsledkom bude jemné a šťavnaté mäso s korenistou paradajkovou omáčkou.
Potrebujeme
- 1 kg bravčového mäsa
- 2 menšie červené cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 zrelé paradajky
- 1 ČL paradajkovej pasty (alebo 1 PL paradajkového pretlaku)
- 100 ml olivového oleja
- 1 pohár červeného vína
- 1 drievko škorice
- 1 – 2 klinčeky (alebo štipku mletého)
- štipku cukru
- soľ a korenie podľa chuti
- strúhaný tvrdý syr (voliteľné)
Postup
Paradajky sparte vo vriacej vode, ošúpte ich a nakrájajte. Pokrájajte tiež cibuľu a cesnak. Paradajkovú pastu alebo pretlak rozpustite v šálke teplej vody. Mäso nakrájajte na väčšie kúsky a osušte ich papierovou utierkou.

Rozohrejte veľký hlboký hrniec a dajte doň olivový olej spolu s mäsom. Mäso nechajte bez miešania zatiahnuť na jednej strane a potom kúsky obráťte a nechajte rovnako zatiahnuť. Kúsky mäsa vyberte dierkovanou naberačkou a odložte ich zatiaľ na tanier.
Do výpeku pridajte nakrájanú cibuľu a nechajte ju na strednom plameni približne 3 minúty podusiť, kým nezmäkne. Vhoďte cesnak a duste ešte asi minútu. Prilejte víno, zvýšte teplotu a všetko varte asi 2 minúty, kým sa tekutina nezredukuje.
Následne pridajte paradajky, šálku teplej vody s paradajkovou pastou, škoricu, klinčeky, cukor, soľ a korenie. Keď začne omáčka vrieť, vložte do nej kúsky bravčového mäsa. Prilejte toľko horúcej vody, aby zakryla 2/3 mäsa.
Po zovretí omáčky stíšte teplotu a pomaly varte s pootvorenou pokrievkou približne hodinu a pol, kým nebude mäso jemné a omáčka nezhustne. Všetko pravidelne premiešavajte.

Ak by bolo mäso už uvarené, no omáčka stále dostatočne nezhustla, vyberte kúsky mäsa pomocou dierkovanej naberačky a omáčku na vyššej teplote povarte samotnú, kým nezhustne. Pokiaľ by naopak omáčka príliš zhustla a mäso by ešte nebolo hotové, dolejte do nej trochu vody.
Hotové bravčové mäso servírujte s obľúbenou prílohou. Môžete ho ešte pokvapkať olivovým olejom a ozdobiť nastrúhaným syrom.
Zdieľať na
Zdieľaní