Recept na dnes: Svieže čerešňové tiramisu musíte vyskúšať – chladená dobrota vás intenzívnou chuťou dostane!

čerešňové tiramisu

Nepečené a chladené dezerty sú v lete najlepšie (Zdroj: Freepik/fahrwasser)

Ak máte „sladký jazýček“ a chcete ho potešiť novou chuťou, skúste si pripraviť čerešňové tiramisu, ktoré vás zaručene osvieži. V lete sú nepečené dezerty a zmrzliny tým najlepším schladením, ktoré nám pomáha aspoň trocha bojovať s neznesiteľnými horúčavami. Na rozdiel od pravého talianskeho tiramisu, v tejto verzii môžete pocítiť sviežosť čerešní doplnenú chuťami horkej čokolády a dezertného vína. Dajme sa do prípravy!

Potrebujeme na čerešňovú vrstvu

  • 350 g čerstvých čerešní a zopár kúskov na dekorovanie
  • 2 PL čerešňového likéru
  • 20 g cukru

Potrebujeme na krém

  • 100 ml nesladenej kávy
  • 100 g horkej čokolády 60 až 70 % kakaa
  • 100 g dlhých piškót
  • 3 vajcia
  • 500 g mascarpone
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • 3 PL dezertného vína (napríklad talianske Vin Santo)
  • 170 g cukru
  • 40 g nastrúhanej horkej čokolády na ozdobu

Postup

Čerešne vykôstkujeme (okrem tých na dekoráciu) a v mise zmiešame s 20 g cukru a 2 PL čerešňového likéru. Premiešame ich a necháme odstáť 10 minút. Medzitým si pripravíme kávu a roztopíme horkú čokoládu so štipkou soli.

čerešne
Čerešňový likér podčiarkne chuť ovocia (Zdroj: Unsplash/Kolby Milton)

Čerešne scedíme a šťavu z nich si necháme. Vmiešame ju do pripravenej kávy a polovicou tejto tekutiny polejeme polovicu dlhých piškót. Zvlhčené piškóty uložíme do misy alebo do pohárov a polejeme ich polovicou rozpustenej čokolády. Na to uložíme polovicu vykôstkovaných čerešní a necháme odležať.

suroviny na nepečený dezert
Na prípravu tiramisu sa hodí silnejšia chuť kávy (Zdroj: Freepikfreepik/)

Oddelíme bielky a žĺtky. Žĺtky dáme do misy spolu s mascarpone, šťavou a kôrou z 1 citróna a 120 g cukru. Šľaháme mixérom na vyššej rýchlosti asi 4 až 5 minút. Potom pridáme dezertné víno. V druhej mise vyšľaháme bielky a 50 g cukru, až kým sa nevytvorí hustá pena. Asi ⅓ vyšľahaných bielkov vmiešame do zmesi s mascarpone, opatrne premiešame a pridáme aj zvyšnú časť. Získame nadýchaný krém.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Svieži jahodový tart je pravý dezert stvorený na horúce letné dni – poteší sa celá rodina!
nepečený dezert
Čerešňová chuť tiramisu je pre mnohých nepoznanou chuťou (Zdroj: Freepik/freepik)

Do misy alebo do pohárov s piškótami a čerešňami vrstvíme mascarpone krém, na ktorý rozložíme druhú časť piškót. Polejeme ich zvyšnou čerešňovou šťavou a čokoládou a na to rozložíme druhú polovicu čerešní. Nakoniec navrstvíme krém a čerešňové tiramisu dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Po vychladení ozdobíme nastrúhanou čokoládou a celými čerešňami.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, jernejkitchen.com
Odporúčame