Ak máte „sladký jazýček“ a chcete ho potešiť novou chuťou, skúste si pripraviť čerešňové tiramisu, ktoré vás zaručene osvieži. V lete sú nepečené dezerty a zmrzliny tým najlepším schladením, ktoré nám pomáha aspoň trocha bojovať s neznesiteľnými horúčavami. Na rozdiel od pravého talianskeho tiramisu, v tejto verzii môžete pocítiť sviežosť čerešní doplnenú chuťami horkej čokolády a dezertného vína. Dajme sa do prípravy!
Potrebujeme na čerešňovú vrstvu
- 350 g čerstvých čerešní a zopár kúskov na dekorovanie
- 2 PL čerešňového likéru
- 20 g cukru
Potrebujeme na krém
- 100 ml nesladenej kávy
- 100 g horkej čokolády 60 až 70 % kakaa
- 100 g dlhých piškót
- 3 vajcia
- 500 g mascarpone
- šťava a kôra z 1 citróna
- 3 PL dezertného vína (napríklad talianske Vin Santo)
- 170 g cukru
- 40 g nastrúhanej horkej čokolády na ozdobu
Postup
Čerešne vykôstkujeme (okrem tých na dekoráciu) a v mise zmiešame s 20 g cukru a 2 PL čerešňového likéru. Premiešame ich a necháme odstáť 10 minút. Medzitým si pripravíme kávu a roztopíme horkú čokoládu so štipkou soli.
Čerešne scedíme a šťavu z nich si necháme. Vmiešame ju do pripravenej kávy a polovicou tejto tekutiny polejeme polovicu dlhých piškót. Zvlhčené piškóty uložíme do misy alebo do pohárov a polejeme ich polovicou rozpustenej čokolády. Na to uložíme polovicu vykôstkovaných čerešní a necháme odležať.
Oddelíme bielky a žĺtky. Žĺtky dáme do misy spolu s mascarpone, šťavou a kôrou z 1 citróna a 120 g cukru. Šľaháme mixérom na vyššej rýchlosti asi 4 až 5 minút. Potom pridáme dezertné víno. V druhej mise vyšľaháme bielky a 50 g cukru, až kým sa nevytvorí hustá pena. Asi ⅓ vyšľahaných bielkov vmiešame do zmesi s mascarpone, opatrne premiešame a pridáme aj zvyšnú časť. Získame nadýchaný krém.
Do misy alebo do pohárov s piškótami a čerešňami vrstvíme mascarpone krém, na ktorý rozložíme druhú časť piškót. Polejeme ich zvyšnou čerešňovou šťavou a čokoládou a na to rozložíme druhú polovicu čerešní. Nakoniec navrstvíme krém a čerešňové tiramisu dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Po vychladení ozdobíme nastrúhanou čokoládou a celými čerešňami.
Zdieľať na
Zdieľaní