Poke bowl je veľmi rozšíreným a obľúbeným jedlom v našich končinách. Miska dobrého „pokéčka“ mnohokrát konkuruje aj populárnemu sushi, s ktorým si je veľmi podobná. Cena tohto pokrmu môže byť niekedy až príliš vysoká a ak sa zídu v jednej rodine viacerí milovníci poke, môže to večeru vonku poriadne predražiť. Skúste si túto dobrotu pripraviť v pohodlí domova a za zlomok ceny!
Potrebujeme
(na 2 porcie)
- 200 g jazmínovej ryže
- soľ
- 1 PL ryžového octu
- hrsť edamame fazuliek (môžu byť aj mrazené)
- hrsť nakrájanej červenej kapusty
- 1 strednú mrkvu
- polovicu šalátovej uhorky
- jarnú cibuľku
- sezam
- 250 g čerstvého lososa bez kože
Sriracha majonéza:
- 2 PL majonézy
- 2-3 ČL srirachy (podľa chuti)
- 2-3 ČL sójovej omáčky
- 2 ČL citrónovej šťavy
- koriander podľa chuti
Postup
- Uvarte si jazmínovú ryžu v slanej vode podľa návodu na obale.
- Po uvarení ju jemne prekyprite vidličkou, pridajte ryžový ocot, dobre premiešajte a nechajte prikrytú odstáť (respektíve vychladnúť).
- Medzi tým si pripravte edamame, ktoré zľahka oblanšírujte.
- Nakrájajte si mrkvu na pásiky alebo ju nastrúhajte na hrubšom strúhadle a na tenké plátky si pripravte aj šalátovú uhorku. Jarnú cibuľku nakrájajte na tenké kolieska.
- Pripravte si lososa. Umytý a osušený kus ryby bez kože nakrájajte na malé kocky, ktoré vložíte do misky.
- Zalejte ich majonézou, ktorú si pripravíte vo vedľajšej miske z ingrediencií na sriracha majonézu. Kúsky dôkladne obaľte z každej strany.
- Ideme servírovať – do misky dajte ryžu, na ktorú postupne skladajte pripravené komponenty pokrmu (edamame, kapustu, mrkvu, uhorku, lososa), prípadne pridajte zeleninu podľa vlastného uváženia.
- Posypte trochou sezamu a jarnou cibuľkou. Dobrú chuť!
Zdieľať na