FOTORECEPT Vynikajúca pečená frittata so zeleninou: Sýte jedlo, s ktorým zabodujete u každého hladoša

pečená frittata so zeleninou

Z vajec a zeleniny vznikne naozaj výživné a chutné jedlo (Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Ak máte radi vajíčka, ale omrzelo vás už konzumovať iba praženicu, pečená frittata bude pre vás tou správnou zmenou. Je plná zeleniny, rôznych korenín a môže sa konzumovať na obed alebo na večeru. Toto jedlo je inšpirované originálnou frittatou, ktorá sa pripravuje na panvici a väčšinou sa konzumuje na raňajky. Vyskúšajte aj našu verziu, je rovnako chutná a výživná.

Potrebujeme

  • 250 g hnedých alebo bielych šampiňónov
  • 1 stredne veľkú cuketu
  • 1 červenú papriku
  • 200 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 10 vajec
  • 100 ml mlieka
  • 6 PL strúhanky
  • 3 PL olivového oleja
  • 1ČL hubového korenia
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • ½ ČL sušeného cesnaku
  • ½ ČL mletej rasce
  • trochu mletej kurkumy
  • soľ a korenie na dochutenie
  • čerstvý šalát (napríklad rukolu)
suroviny na prípravu jedla
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Postup

V prvom kroku si očistíme zeleninu a šampiňóny. Všetko nakrájame na približne rovnako veľké kúsky, aby bol čas ich prípravy až do zmäknutia rovnaký. Kým sa bude zelenina dusiť, nastrúhame si syr.

nakrájaná zelenina a šampiňóny
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Na panvicu dáme 3 PL olivového oleja a pridáme všetku zeleninu naraz. Ochutíme soľou, korením, cesnakom, mletou rascou, bazalkou, kurkumou a hubovým korením. Orestujeme a dusíme pod pokrievkou ešte aspoň 10 minút. Ak sa vám zdá, že je táto zmes suchá, pokojne prilejte trochu vody. S jej množstvom to radšej neprežeňte, po chvíľke dusenia sa začne odparovať voda zo šampiňónov aj zo zeleniny. Potom našu zeleninovo-šampiňonovú panvičku necháme trocha vychladnúť.

dusená zelenina v panvici
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Pripravíme si zmes s vajíčkami. Rozbijeme ich do väčšej misy a zmiešame so soľou a korením. Pridáme štipku mletej kurkumy pre krajšiu farbu, ale aj pre výnimočné účinky, ktoré toto korenie prináša nášmu zdraviu. Zmes prešľaháme mixérom, postupne prilejeme 100 ml mlieka a nakoniec prisypeme 6 PL strúhanky. Necháme 5 minút postáť a napučať.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Šošovicový šalát s pečenou tekvicou: Výdatný a zdravý, budete jesť aj očami!
vajíčka v miske pripravené na šľahanie mixérom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Vyšľahanú vaječnú zmes premiešame s vychladnutou podusenou zeleninou.

premiešaná zmes vajec a zeleniny v miske
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Vylejeme ju na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč alebo zapekaciu nádobu.

pečená frittata v zapekacej nádobe
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Posypeme nastrúhaným syrom a pečieme 30 – 35 minút pri 180 ºC dozlatista. Podávame so šalátovými lístkami.

hotová pečená frittata
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Náš tip: Chute pečenej frittaty vyniknú ešte lepšie, ak šalát pokvapkáte olivovým olejom a citrónovou šťavou. Vyskúšajte!

Prehľad top kúpeľov a wellness na Slovensku: Čítajte viac!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame