Ak máte radi vajíčka, ale omrzelo vás už konzumovať iba praženicu, pečená frittata bude pre vás tou správnou zmenou. Je plná zeleniny, rôznych korenín a môže sa konzumovať na obed alebo na večeru. Toto jedlo je inšpirované originálnou frittatou, ktorá sa pripravuje na panvici a väčšinou sa konzumuje na raňajky. Vyskúšajte aj našu verziu, je rovnako chutná a výživná.
Potrebujeme
- 250 g hnedých alebo bielych šampiňónov
- 1 stredne veľkú cuketu
- 1 červenú papriku
- 200 g nastrúhaného tvrdého syra
- 10 vajec
- 100 ml mlieka
- 6 PL strúhanky
- 3 PL olivového oleja
- 1ČL hubového korenia
- 1 ČL sušenej bazalky
- ½ ČL sušeného cesnaku
- ½ ČL mletej rasce
- trochu mletej kurkumy
- soľ a korenie na dochutenie
- čerstvý šalát (napríklad rukolu)

Postup
V prvom kroku si očistíme zeleninu a šampiňóny. Všetko nakrájame na približne rovnako veľké kúsky, aby bol čas ich prípravy až do zmäknutia rovnaký. Kým sa bude zelenina dusiť, nastrúhame si syr.

Na panvicu dáme 3 PL olivového oleja a pridáme všetku zeleninu naraz. Ochutíme soľou, korením, cesnakom, mletou rascou, bazalkou, kurkumou a hubovým korením. Orestujeme a dusíme pod pokrievkou ešte aspoň 10 minút. Ak sa vám zdá, že je táto zmes suchá, pokojne prilejte trochu vody. S jej množstvom to radšej neprežeňte, po chvíľke dusenia sa začne odparovať voda zo šampiňónov aj zo zeleniny. Potom našu zeleninovo-šampiňonovú panvičku necháme trocha vychladnúť.

Pripravíme si zmes s vajíčkami. Rozbijeme ich do väčšej misy a zmiešame so soľou a korením. Pridáme štipku mletej kurkumy pre krajšiu farbu, ale aj pre výnimočné účinky, ktoré toto korenie prináša nášmu zdraviu. Zmes prešľaháme mixérom, postupne prilejeme 100 ml mlieka a nakoniec prisypeme 6 PL strúhanky. Necháme 5 minút postáť a napučať.

Vyšľahanú vaječnú zmes premiešame s vychladnutou podusenou zeleninou.

Vylejeme ju na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč alebo zapekaciu nádobu.

Posypeme nastrúhaným syrom a pečieme 30 – 35 minút pri 180 ºC dozlatista. Podávame so šalátovými lístkami.

Náš tip: Chute pečenej frittaty vyniknú ešte lepšie, ak šalát pokvapkáte olivovým olejom a citrónovou šťavou. Vyskúšajte!
Zdieľať na