Trend používať sezónne suroviny má svoje výhody, a preto sme pri výbere dezertu neváhali a vyskúšali sme pripraviť tekvicové tiramisu. Tekvica je momentálne ľahko dostupná a tiež je plná prospešnej vlákniny a mikroživín. Doprajte si preto sladké potešenie s trochu netradičnou chuťou.
Vedeli ste, že slovo tiramisù vraj doslovne znamená „pozdvihni ma“ a podľa historických záznamov pochádza z mesta Treviso z roku 1800? Odvtedy už ubehlo niekoľko storočí a tento pôvodný dezert prešiel dlhým vývojom. Za jeho tradičnú verziu považujeme tú s bielym krémom z mascarpone a s kávou, ale existuje celý rad receptov, ako ho pripraviť aj inak.
Príprava sa líši aj sezónnosťou a dostupnosťou surovín. Pokým letné verzie obsahujú maliny, citróny alebo jahody, jesenno-zimné tiramisu možno pripraviť z pomarančov, s perníkovým korením, s lieskovoorieškovým likérom alebo aj z tekvice, ako sme ho vyskúšali pripraviť aj my. Môžeme len odporúčať, oblížete si všetky prsty.
Potrebujeme
- 300 g uvareného a pomixovaného tekvicového pyré
- 24 kusov dlhých piškót typu Savoiardi
- 300 ml espresso kávy
- 500 g mascarpone
- 250 g jemného, mäkkého tvarohu
- 200 ml pomarančovej šťavy
- 2 ČL mletej škorice
- 200 g cukru
- kakaový prášok
Postup
Ako prvé si pripravíme espresso alebo silnú kávu a nachystáme si všetky ingrediencie. Tekvicové pyré pripravíme varením tekvice v pomarančovej šťave a následne mäkké kúsky pomixujeme na hladkú hmotu.
V mise zmiešame mascarpone, tvaroh, cukor, mletú škoricu a tekvicové pyré. Pridáme trocha nastrúhanej pomarančovej kôry, prípadne aj trocha pomarančovej šťavy.
Na dno misy ukladáme piškóty namočené v káve. Na ne natrieme časť krému, pokračujeme druhou vrstvou piškót namočených v káve a nakoniec navrstvíme zvyšnú časť krému.
Hotové tekvicové tiramisu posypeme kakaovým práškom a dáme schladiť do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Čím stuhnutejšie tiramisu bude, tým jednoduchšie sa bude servírovať. Alebo ho môžeme pripraviť aj do menších misiek a každému podať vlastnú porciu sladkej dobroty.
Zdieľať na