FOTORECEPT Tiramisu, ktorého základom je tekvica? Mega dobrota!

tekvicové tiramisu

Tradičný taliansky dezert má množstvo variácií (Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Trend používať sezónne suroviny má svoje výhody, a preto sme pri výbere dezertu neváhali a vyskúšali sme pripraviť tekvicové tiramisu. Tekvica je momentálne ľahko dostupná a tiež je plná prospešnej vlákniny a mikroživín. Doprajte si preto sladké potešenie s trochu netradičnou chuťou.

Vedeli ste, že slovo tiramisù vraj doslovne znamená „pozdvihni ma“ a podľa historických záznamov pochádza z mesta Treviso z roku 1800? Odvtedy už ubehlo niekoľko storočí a tento pôvodný dezert prešiel dlhým vývojom. Za jeho tradičnú verziu považujeme tú s bielym krémom z mascarpone a s kávou, ale existuje celý rad receptov, ako ho pripraviť aj inak.

Príprava sa líši aj sezónnosťou a dostupnosťou surovín. Pokým letné verzie obsahujú maliny, citróny alebo jahody, jesenno-zimné tiramisu možno pripraviť z pomarančov, s perníkovým korením, s lieskovoorieškovým likérom alebo aj z tekvice, ako sme ho vyskúšali pripraviť aj my. Môžeme len odporúčať, oblížete si všetky prsty.

Potrebujeme

  • 300 g uvareného a pomixovaného tekvicového pyré
  • 24 kusov dlhých piškót typu Savoiardi
  • 300 ml espresso kávy
  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného, mäkkého tvarohu
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • 2 ČL mletej škorice
  • 200 g cukru
  • kakaový prášok

Postup

suroviny na tekvicové tiramisu
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Ako prvé si pripravíme espresso alebo silnú kávu a nachystáme si všetky ingrediencie. Tekvicové pyré pripravíme varením tekvice v pomarančovej šťave a následne mäkké kúsky pomixujeme na hladkú hmotu.

kuchynský mixér pri príprave krému
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

V mise zmiešame mascarpone, tvaroh, cukor, mletú škoricu a tekvicové pyré. Pridáme trocha nastrúhanej pomarančovej kôry, prípadne aj trocha pomarančovej šťavy.

sklenená misa a piškóty namočené v káve
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Na dno misy ukladáme piškóty namočené v káve. Na ne natrieme časť krému, pokračujeme druhou vrstvou piškót namočených v káve a nakoniec navrstvíme zvyšnú časť krému.

tekvicové tiramisu posypané kakaovým práškom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Hotové tekvicové tiramisu posypeme kakaovým práškom a dáme schladiť do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Čím stuhnutejšie tiramisu bude, tým jednoduchšie sa bude servírovať. Alebo ho môžeme pripraviť aj do menších misiek a každému podať vlastnú porciu sladkej dobroty.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Cheesecake brownie: Vyskúšali sme recept známej cukrárky, takto sa nám podaril
porcia tekvicového tiramisu
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame