Jeseň je priam stvorená pre polievky. Okrem toho, že je tento pokrm akousi prípravou žalúdka, vás aj skvelo zahreje v chladnom počasí. Ak máte málo času, a stíhate rodine pripraviť iba jedno jedlo, dajte šancu tejto kuracej polievke so zeleninou a fazuľkou, ktorá vás nielen zasýti, ale aj nabije vitamínmi!
Potrebujete
Na vývar
- 1 ks kuracie mäso (skvelo sa hodia prsia)
- 1 ks strednej mrkvy
- 1 ks petržlenu
- Kúsok zeleru
- 1 strúčik cesnaku
- 2 bobkové listy
- 3 guľôčky nového čierneho korenia
- 7 guličiek čierneho korenia
- Soľ
Na polievku
- 1 ks cibule
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 ks strednej mrkvy
- 1 ks väčšieho petržlenu
- 2 PL oleja
- 2 ČL paradajkového pretlaku
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 1 ČL mletého koriandru
- 1 ČL mletej údenej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 plechovka červenej fazule
- Soľ a korenie
Postup
- Kuracie mäso vložte do väčšieho hrnca. Pridajte očistenú zeleninu, cesnak, korenie a soľ podľa chuti. Zalejte cca 2 litrami studenej vody.
- Priveďte k varu, nechajte len pozvoľne variť. Voda nesmie prudko bublať, iba jemne vrieť.
- Počas varenia dolievajte vodu, aby sa vám nezredukovalo množstvo. Odporúčame variť približne 1,5 hodiny.
- Medzitým si najemno nakrájajte cibuľu, a olúpte zeleninu. Stopkový zeler nakrájaje na kocky, mrkvu a petržlen na malé kolieska.
- V hrnci si rozpáľte olej, pridajte zeleninu a jemne ju opečte asi 5-7 minút, kým nezozlatne.
- K orestovanej zelenine pridajte pretlak, rímsku rascu, koriander, papriku, korenie a najemno nasekaný alebo pretlačený cesnak.
- Pridajte precedený vývar, a varte do zmäknutia zeleniny.
- Mäso z vývaru si zatiaľ natrhajte na menšie kúsky, pripravte si fazuľu (sceďte a prepláchnite ju od nálevu).
- Mäso s fazuľou pridajte do hotovej polievky. Dochuťte, a môžete servírovať.
Zdieľať na