Recept na dnes: Geniálna pórová polievka s vajíčkom, ktorú musíte určite skúsiť!

Ľahkú pórovú polievku s vajcom zvládne uvariť každý, pretože príprava je naozaj jednoduchá (Zdroj: Freepik/freepik)

Kto by pohrdol chutnou zeleninovou polievkou nabitou vitamínmi? V chladnom počasí nielen zahreje, ale aj skvelo zasýti. Pórová polievka je obľúbeným pokrmom najmä vďaka vysokému obsahu výživných látok, ktoré táto nenápadná cibuľovitá zelenina ukrýva.

Aj taká banalita, akou je pórová polievka, potrebuje správny postup. Najdôležitejším krokom sú kvalitné suroviny – pri nákupe vyberajte pór tak, aby nebol poškodený alebo prasknutý v spodnej časti stonky.

Ľahkú pórovú polievku s vajcom zvládne uvariť každý, pretože príprava je naozaj jednoduchá.

Potrebujeme

  • 1 stredne veľký pór,
  • 1 lyžicu hladkej múky,
  • soľ a korenie,
  • olej,
  • cesnak podľa chuti
  • 1 celé vajce.

Postup

  1. Najskôr si pripravíme pór – opláchneme ho, a bielu časť nakrájame na kolieska, prípadne ešte prekrojíme.
  2. V hrnci si na oleji speníme hladkú múku. Do nej pridáme nakrájaný pór. Všetko opražíme, kým pór zavonia. Pozor, nech ho nepripálite!
  3. Keď je pór zlatistý, na pár sekúnd pridáme prevoňať cesnak, a do hrnca prilejeme vodu, osolíme ju a okoreníme podľa chuti.
  4. Polievku uvedieme do varu a varíme desať minút do zmäknutia póru.
  5. Medzitým si v hrnčeku rozšľaháme vajce a nalejeme ho do vriacej polievky. Vidličkou všetko rozmiešame.
  6. Polievku ešte desať minút prevaríme, aby vajce stuhlo a jednotlivé chute sa spojili.

Tipy na vylepšenie

  • Do polievky je možné pridať aj nakrájanú hlivu ustricovú.
  • Namiesto vody je možné na rozriedenie použiť zeleninový vývar.
  • Pórovú polievku pre deti je možné uvariť z karfiolu a póru. Obľúbená je však aj pórová polievka s mrkvou.
  • Zjemnite polievku smotanou, prípadne syrokrémom či plnotučným mliekom.

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku
 

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame