Ryba jednoznačne patrí na sviatočný stôl. Ak už však máte dosť klasiky v podobe vyprážaného filé či kapra a chceli by ste ochutnať čosi nové, smelo do toho. Možností je veľa, stačí si len vybrať typ ryby, ktorú preferujete. Tú si môžete pripraviť jednoducho na masle s citrónom a bylinkami alebo trochu zaexperimentovať na vianočnú nôtu – napríklad so sušenými slivkami.
Potrebujete
- 4 celých pstruhov
- 200 g sušených sliviek
- 2 cibule
- 3 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 200 ml suchého bieleho vína
- soľ a korenie podľa chuti
- olej
- citrónovú šťavu
Postup
- Očistené ryby si dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou.
- Medzitým si namočte sušené slivky aspoň na 10 minút do vody, aby trochu zmäkli.
- Mäkké slivky vyberte z vody a rozrežte na menšie kúsky, ktorými naplňte otvor v bruchu ryby.
- Miesto upevnite kuchynskou ihlou alebo špagátikom tak, aby náplň držala na mieste.
- Ryby osoľte, okoreňte, potrite olejom a vložte do nádoby vhodnej na pečenie v rúre.
- Na panvici si speňte na kúsky nakrájanú cibuľu, pridajte petržlenovú vňať a zmesou pstruhy polejte.
- Podlejte vínom a pomaly pečte na 170 °C asi 25-30 minút.
- Mäkké pstruhy servírujte na taniere a pridajte výpek, ktorý rozmixujte a dochuťte citrónovou šťavou, prípadne soľou. Pokrm podávajte so zemiakmi.
Zdieľať na
Zdieľaní