Skúste náš vianočný experiment: Pečeného pstruha so sušenými slivkami musíte ochutnať

Pripravte si pečeného pstruha trochu inak (Zdroj: Freepik/stockking)

Ryba jednoznačne patrí na sviatočný stôl. Ak už však máte dosť klasiky v podobe vyprážaného filé či kapra a chceli by ste ochutnať čosi nové, smelo do toho. Možností je veľa, stačí si len vybrať typ ryby, ktorú preferujete. Tú si môžete pripraviť jednoducho na masle s citrónom a bylinkami alebo trochu zaexperimentovať na vianočnú nôtu – napríklad so sušenými slivkami.

Potrebujete

  • 4 celých pstruhov
  • 200 g sušených sliviek
  • 2 cibule
  • 3 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej
  • citrónovú šťavu

Postup

  1. Očistené ryby si dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou.
  2. Medzitým si namočte sušené slivky aspoň na 10 minút do vody, aby trochu zmäkli.
  3. Mäkké slivky vyberte z vody a rozrežte na menšie kúsky, ktorými naplňte otvor v bruchu ryby.
  4. Miesto upevnite kuchynskou ihlou alebo špagátikom tak, aby náplň držala na mieste.
  5. Ryby osoľte, okoreňte, potrite olejom a vložte do nádoby vhodnej na pečenie v rúre.
  6. Na panvici si speňte na kúsky nakrájanú cibuľu, pridajte petržlenovú vňať a zmesou pstruhy polejte.
  7. Podlejte vínom a pomaly pečte na 170 °C asi 25-30 minút.
  8. Mäkké pstruhy servírujte na taniere a pridajte výpek, ktorý rozmixujte a dochuťte citrónovou šťavou, prípadne soľou. Pokrm podávajte so zemiakmi.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame